Κόσμος Παρασκευή 24/09/2021, 11:48
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο φόβος των εκλογών προκαλεί μεταφορά πλούτου στην Ελβετία 

Η Ελβετία δεν προσφέρει πλέον καμιά προστασία κατά της φοροδιαφυγής

Γερμανία: Ο φόβος των εκλογών προκαλεί μεταφορά πλούτου στην Ελβετία 

Οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή στη Γερμανία σηματοδοτεί το τέλος στην εξουσία της Άγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια, ωστόσο ενδεχομένως να σημαίνει τη μετάβαση της χώρας από τη διακυβέρνηση των συντηρητικών κομμάτων, σε αυτή των κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων. 

Η πιθανότητα αυτή έχει προβληματίσει τους πλούσιους Γερμανούς, οι οποίοι βάσει των εξαγγελιών των κομμάτων της αριστεράς φοβούνται ότι θα αυξηθούν οι φόροι που καταβάλουν και γι αυτό τον λόγο μεταφέρουν μέρος των καταθέσεών τους στη γειτονική Ελβετία, όπως αναφέρουν στο Reuters τραπεζίτες και φοροτεχνικοί. 

Προς επίρρωση αυτών, τα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS), δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2021, ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των εταιρειών της Γερμανίας στην Ελβετία, αυξήθηκαν κατά 5 δισ. δολάρια, στα 37,5 δισ. δολάρια, ενώ παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταγενέστερη περίοδο, πρόσωπα που έχουν γνώση αναφέρουν ότι η τάση αυτή συνεχίζεται. 

Να σημειωθεί ότι το προαναφερόμενο ποσό αφορά μόνο μετρητά και όχι μετοχές, ομόλογα ή άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. «Το σύνολο των χρημάτων που έχω μεταφέρει στην Ελβετία το προηγούμενο τρίμηνο (το β΄ τρίμηνο) είναι υψηλότερο από τον σύνηθη μέσο όρο», αναφέρει σύμβουλος σε μεγάλη ελβετική τράπεζα που συναλλάσσεται κυρίως με Γερμανούς πελάτες. 

Στις προεκλογικές τους εξαγγελίες το SPD (του τωρινού υπουργού Οικονομίας Όλαφ Σολτς το οποίο και προηγείται στις δημοσκοπήσεις), η Αριστερά και το κόμμα των Πράσινων, έχουν δεσμευθεί για επαναφορά του φόρου στους πλουσίους και για επενεξέταση του φόρου κληρονομιάς. 

«Για τους πολύ πλούσιους έχουν σημάνει σήματα κινδύνου. Οι οικογένειες επιχειρηματιών βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού», αναφέρει ένας Γερμανός φοροτεχνικός με έντονη δραστηριότητα στην Ελβετία. 

«Πολλοί πλούσιοι Γερμανοί φοβούνται ότι θα υπάρξει μια πολιτική μετακίνηση προς τον αριστερό χώρο στη χώρα, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος», επισημαίνει ο Φλοριάν Ντάρσελεν, επικεφαλής διαχείρισης περιουσίας στη LGT Switzerland. 

Από την άλλη, η μεταφορά των καταθέσεων σε μια ελβετική τράπεζα πλέον δεν έχει κάποιο νόημα, καθώς έπειτα από έντονες πιέσεις η Ελβετία αναγκάσθηκε να μοιράζεται τα στοιχεία για τους λογαριασμούς της με τις φορολογικές αρχές των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι πελάτες της. 

«Η Ελβετία ως ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο, χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, νομική προστασία και ένα υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό. Εντούτοις δεν προσφέρει καμιά προστασία κατά της φοροδιαφυγής», υπογραμμίζει εκπρόσωπος του Γραμματέα για Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ζητήματα. 

Ίσως για τους λόγους αυτούς, κάποιοι πλούσιοι Γερμανοί έχουν αιτηθεί για να μετοικήσουν στα περίχωρα της λίμνης της Ζυρίχης, μια περιοχή με χαμηλή φορολόγηση, όπως ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της τοπικής διοίκησης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News