Κόσμος Παρασκευή 24/09/2021, 08:49
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνελήφθη στέλεχος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Novatek

Φωτ. Reuters

Στη σύλληψη του Μαρκ Τζετφέι, αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Novatek, ο οποίος κατηγορείται για υπεράκτιους λογαριασμούς 93 εκατομμυρίων δολαρίων, προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Φορτ Μάγιερς της Φλόριντα ενέκρινε το κατηγορητήριο, που αφορά την κατάχρηση οικονομικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Ο Τζετφέι έχει δύο διαβατήρια, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 2005 μέχρι το 2016, ο κατηγορούμενος συμμετείχε «σε μία συνωμοσία εξαπάτησης των ΗΠΑ» υποκρύπτοντας το γεγονός οτι ήταν ο ιδιοκτήτης και ήλεγχε σημαντικά υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία, ενώ δεν δήλωσε εισοδήματα εκατομμυρίων δολαρίων και δεν πλήρωσε φόρους γι’ αυτά.

Ο Τζετφέι που συμμετείχε στη διοίκηση της Novatek και ήταν οικονομικός διευθυντής της από το 2003 ως το 2014, δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ η Novatek αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το 2005, ο Τζετφέι φέρεται να άνοιξε τους δύο πρώτους διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία για τη διατήρηση των περιουσιακών του στοιχείων, τα οποία σε μία χρονική στιγμή είχαν συνολική οικονομική αξία άνω των 93 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο. Ο ίδιος διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Novatek τον Ιούλιο του 2010.

Ο Τζετφέι είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί την Πέμπτη, ενώπιον Αμερικανού δικαστή στη Φλόριντα. Στην περίπτωση που καταδικαστεί βρίσκεται αντιμέτωπος με μακρόχρονη ποινή φυλάκισης.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News