Κόσμος Παρασκευή 24/09/2021, 08:00
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Γαλλία: Η συμφιλίωση «θα χρειαστεί χρόνο και πράξεις»

ΗΠΑ – Γαλλία: Η συμφιλίωση «θα χρειαστεί χρόνο και πράξεις»

H συμφιλίωση με τη Γαλλία μετά από την κρίση των υποβρυχίων, που πυροδότησε η συμφωνία AUKUS, «θα χρειαστεί χρόνο» και «πράξεις» από πλευράς Ουάσιγκτον, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο και πολλή δουλειά και μεταφράζεται όχι μόνο σε δηλώσεις αλλά και με πράξεις» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σημασία που δίνει στη Γαλλία, ειδικά στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, μετά την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον της συμφωνίας για την ασφάλεια με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δηλώσεις Μπλίνκεν έγιναν μετά από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, «του έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Παρίσι και στην Ουάσιγκτον θα χρειαστεί «χρόνο και πράξεις».

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News