Κόσμος Παρασκευή 24/09/2021, 07:40
ΚΟΣΜΟΣ

CIA: Τα κρούσματα του Συνδρόμου της Αβάνας και η αποπομπή του σταθμάρχη στη Βιέννη

CIA: Τα κρούσματα του Συνδρόμου της Αβάνας και η αποπομπή του σταθμάρχη στη Βιέννη

Την πόρτα της εξόδου από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, CIA, είδε ο σταθμάρχης της στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη. Όπως μεταδίδει η Washington Post αποφασίστηκε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του εξαιτίας της αδιαφορίας με την οποία αντιμετώπισε δεκάδες ύποπτα κρούσματα του Συνδρόμου της Αβάνας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας δεκάδες μέλη του αμερικανικού προσωπικού στη Βιέννη, διπλωμάτες και πράκτορες, καθώς και μερικά παιδιά εργαζομένων της αμερικανικής κυβέρνησης παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα, που συνδέονται με το Σύνδρομο της Αβάνας- τα αίτια του οποίου παραμένουν ανεξήγητα. 

Τα συμπτώματά του συνδρόμου είναι ναυτία, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, μερική απώλεια ακοής και όρασης, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Τα πρώτα κρούσματα είχαν καταγραφεί το 2016 στην Κούβα, με την επιστημονική κοινότητα να θεωρεί «βασικό ύποπτο» την ακτινοβολία μικροκυμάτων. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη χώρα έως το 2017.

Το 2018, παρόμοια συμπτώματα ανέφεραν άλλοι περίπου δέκα αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα. Πιθανά κρούσματα του συνδρόμου έχουν ακόμη αναφερθεί στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στην Ταϊβάν και στην ίδια την Ουάσινγκτον.

Ο σταθμάρχης στη Βιέννη αντιμετώπισε τις περιπτώσεις τους με σκεπτικισμό ή επέδειξε αδιαφορία, επισημαίνει η Post. Εκπρόσωπος της CIA που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η υπηρεσία παίρνει σοβαρά τα δεκάδες πιθανά κρούσματα του μυστηριώδους συνδρόμου σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με την Post η «καρατόμηση» του σταθμάρχη είχε σκοπό να σταλεί το μήνυμα στα στελέχη της υπηρεσίας και άλλους αξιωματούχους ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν σοβαρά το Σύνδρομο της Αβάνας. 

Να θυμίσουμε ότι η επίσκεψη στο Βιετνάμ της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, της Κάμαλας Χάρις, καθυστέρησε για αρκετές ώρες στα τέλη Αυγούστου εξαιτίας «αφύσικου περιστατικού προβλημάτων υγείας» στην αμερικανική πρεσβεία στο Ανόι, στρέφοντας ξανά τους προβολείς στο φαινόμενο. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News