Κόσμος Δευτέρα 7/12/2020, 13:15
ΚΟΣΜΟΣ

Το σουηδικό «πείραμα» τελείωσε

Το σουηδικό «πείραμα» τελείωσε

Ύστερα από μία έκρηξη των μολύνσεων στα τέλη του φθινοπώρου, η οποία και οδήγησε σε απότομη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και θανάτων, η Σουηδία ουσιαστικά εγκατέλειψε την προσπάθειά της να πολεμήσει την πανδημία του νέου κορωνοϊού με μέτρα σε εθελοντική βάση.

Οι Σουηδοί στέκονταν επί μήνες σθεναρά κόντρα στην πολιτική των lockdown και των υποχρεωτικών περιορισμών, ποντάροντας στην ανοσία της αγέλης. Είχαν δεχθεί εντονότατη κριτική, αλλά και ορισμένες επιβραβεύσεις για τη στάση τους αυτή, όπως για παράδειγμα από τον Ελληνοαμερικανό επιδημιολόγο, Ιωάννη Ιωαννίδη, που πίστευε επίσης ότι η καραντίνα και το πάγωμα της οικονομίας δεν είναι η λύση. Οι μεν έκαναν λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια με τις ανθρώπινες ζωές. Οι δε χαιρέτιζαν το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και έβλεπαν οφέλη για την οικονομία. 

Η αντιπαράθεση αυτή δεν έχει πια νόημα. Το «σουηδικό πείραμα», που τόσο συζητήθηκε έφτασε στο τέλος του, όπως παρατηρεί σε άρθρο της η Wall Street Journal. Ήδη από τα τέλη του περασμένου μήνα άρχισαν οι απογορεύσεις σε συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων, οι περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ και το κλείσιμο ορισμένων σχολείων. Και τούτο για να αποτραπεί μία κατάρρευση του συστήματος υγείας. 

Την περασμένη εβδομάδα μόνο περισσότεροι από 7.000 Σουηδοί έχασαν την ζωή τους από την Covid-19. Στις γειτονικές Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία (όλες παρόμοιου μεγέθους χώρες) είχαμε 878, 415 και 354 θανάτους αντίστοιχα. Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι γείτονες της Σουηδίας έχουν κλείσει τα σύνορά τους στη χώρα. 

Σύμφωνα με τη WSJ ο λόγος για τον οποίο η Σουηδία επέμεινε στη διαφορετική στρατηγική για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει να κάνει με τον υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας που απολαμβάνει η αρμόδια αρχή για την αντιμετώπιση των επιδημιών υπό τον Άντερς Τέγκνελ. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης. Παραμένει ωστόσο το δημόσιο πρόσωπο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη χώρα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News