Κόσμος Πέμπτη 23/09/2021, 08:39
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Γαλλία: Βήματα εκτόνωσης της κρίσης

ΗΠΑ – Γαλλία: Βήματα εκτόνωσης της κρίσης

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν, μία ημέρα μετά την κοινή ανακοίνωση των προέδρων των δύο χωρών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισιού.

Οι δύο άνδρες έκαναν «καλή συζήτηση» στο περιθώριο της συνεδρίασης των κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και «αναμένουμε ότι θα έχουν εκ νέου μια σύντομη συνάντηση, διμερώς» σήμερα ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεοδνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παρίσι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον, μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει διμερή σύμβαση αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων και επιλέγοντας να αποκτήσει αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αντ’ αυτών.

Έξι ημέρες αφότου ξέσπασε η κρίση ο Μπάιντεν και ο Μακρόν ανακοίνωσαν ότι «δεσμεύονται» να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίζει ότι «οι ανοιχτές συνομιλίες μεταξύ συμμάχων» θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες επιχείρησαν να βρουν μια διέξοδο στη σοβαρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας, μετά το γαλλικό «όχι» στον πόλεμο του Ιράκ, το 2003. Σε πρώτη φάση, συμφώνησαν ότι «οι ανοιχτές επαφές μεταξύ συμμάχων» θα «επέτρεπαν να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν «στα τέλη Οκτωβρίου» στην Ευρώπη. 

Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε ότι ο πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Φιλίπ Ετιέν, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα και θα συνεργαστεί στενά με τους Αμερικανούς συναδέλφους του.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News