Κόσμος Τετάρτη 22/09/2021, 22:07
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Δωρεά 500 εκατ. δόσεων εμβολίου παγκοσμίως – Οικονομικές υποσχέσεις για την ενίσχυση του εμβολιασμού

Μπάιντεν: Δωρεά 500 εκατ. δόσεων εμβολίου παγκοσμίως – Οικονομικές υποσχέσεις για την ενίσχυση του εμβολιασμού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή σκηνή να επιταχύνει την παραγωγή και χορήγηση εμβολίων και θεραπειών κατά της Covid – 19, στο πλαίσιο της σημερινής ψηφιακής συνεδρίασης που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για την αγορά 500 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της Pfizer, προκειμένου να τα δωρίσει σε άλλα κράτη, με αποτέλεσμα οι υποσχέσεις για δωρεές από τις ΗΠΑ να ξεπερνούν πλέον το 1,1 δισ. δόσεις.

Πρόκειται περί «παγκόσμιας τραγωδίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να λύσουμε αυτή την κρίση με ημίμετρα και μισές φιλοδοξίες. Οφείλουμε να στοχεύσουμε ψηλά και να αναλάβουμε το ρόλο μας».

Στην εν λόγω συνεδρίαση, στην οποία έλαβαν μέρος αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική και την Ινδονησία, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμό, έγινε μία σειρά δεσμεύσεων και στόχων. Μεταξύ αυτών υπήρξε υπόσχεση για εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στο επόμενο έτος και την αγορά ή δωρεά ενός δισεκατομμυρίου επιπλέον δόσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης των ΗΠΑ για μισό δισεκατομμύριο δόσεις.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει 370 εκατ. δολάρια εκ μέρους του αμερικανικού κράτους για την εξασφάλιση εμβολίων στο εξωτερικό.

«Το να φτάσουν αυτά τα εμβόλια στα χέρια του κόσμου ίσως έιναι η μεγαλύτερη λογιστική δοκιμασία που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο ίδιος. Υπσχέθηκε επίσης την παροχή 383 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση του Gavi, μίας από τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται το πρόγραμμα Covax.

Πιέσεις για ενίσχυση των χορηγιών, αντί της πώλησης, εμβολίων και από άλλες χώρες άσκησε ο Τζο Μπάιντεν. «Έχουμε ανάγκη από άλλες πλούσιες χώρες να πραγματοποιήσουν τις δικές τους φιλόδοξες δωρεές εμβολίων και τις υποσχέσεις τους», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι στην G7 του Ιουνίου, οι ΗΠΑ είχαν ήδη υποσχεθεί τη διοχέτευση 500 εκατ. δόσεων, η χορήγηση των οποίων ξεκίνησ τον προηγούμενο μήνα. Μέχρι στιγμής, έχουν διοχετευθεί επιπλέον 130 εκατ. δόσεις, οι οποίες είχαν αγοραστεί αρχικά για χρήση εντός των αμερικανικών συνόρων. Μέχρι το τέλος του χρόνου οι ΗΠΑ θα έχουν χορηγήσει συνολικά 330 εκατ. δόσεις και μέσα στο 2022 θα διοχετευθούν επιπλέον 800 εκατ. δόσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News