Κόσμος Τρίτη 21/09/2021, 20:22
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Τέλος στην εποχή των πολέμων, ήρθε η εποχή της διπλωματίας

Μπάιντεν: Τέλος στην εποχή των πολέμων, ήρθε η εποχή της διπλωματίας

Ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον μίας αποφασιστικής δεκαετίας, στην οποία οι ηγέτες οφείλουν να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπίσουν την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και τις κυβερνοεπιθέσεις, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος επίσης δεσμεύθηκε για διπλασιασμό των οικονομικών δεσμεύσεων των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τη διοχέτευση 10 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση της πείνας.

Χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά ευθέως στην Κίνα ή το Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε έμμεσες αναφορές στον συνεχώς ισχυρότερο ανταγωνιστή των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες σε επίπεδο εμπορίου και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν στον ανταγωνισμό με σθένος και θα ασκήσουν πιέσεις για την υιοθέτηση των δημοκρατικών συστημάτων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θα βρεθούμε δίπλα στους συμμάχους και τους φίλους μας και θα αντισταθούμε σε προσπάθειες από ισχυρότερες χώρες να κυριαρχήσουν έναντι ασθενέστερων, είτε μέσω αλλαγών στις περιοχές με τη βία, οικονομική πίεση, τεχνική εκμετάλλευση ή παραπληροφόρηση. Αλλά δεν επιδιώκουμε – το λέω ξανά – δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ή ένα κόσμο μοιρασμένο σε κομμάτια», τόνισε ο Μπάιντεν.

Νέα εποχή

Όσον αφορά το Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «τελειώσαμε 20 χρόνια διαμάχης στο Αφγανιστάν και όσο κλείνουμε αυτή την εποχή ατελείωτου πολέμου, ανοίγουμε μία νέα εποχή ατελείωτης διπλωματίας». Ο ίδιος δεσμεύτηκε για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά δήλωσε επίσης ότι «η αποστολή πρέπει να είναι σαφής και ικανή να επιτευχθεί», και ότι ο αμερικανικός στρατός «δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν απάντηση σε κάθε πρόβλημα που βλέπουμε στον κόσμο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News