Κόσμος Δευτέρα 7/12/2020, 11:32
COVID-19

Ο εμβολιασμός αρχίζει, οι θεωρίες συνωμοσίας επιμένουν

Ο εμβολιασμός αρχίζει, οι θεωρίες συνωμοσίας επιμένουν

Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ανθρώπων εξακολουθεί να πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια της Covid-19, την ώρα που αρκετές χώρες ετοιμάζονται για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού- ένα άκρως δύσκολο και καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας, εγχείρημα. Τον χορό θα ανοίξει αύριο η Βρετανία και προς τα τέλη του μήνα ή τις αρχές του 2021 θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Δύσης. Πόσο πρόθυμοι όμως θα είναι οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο; 

Στις ΗΠΑ ο εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό δημοσίως προκειμένου να πείσει για την ασφάλειά του, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να δούμε και στην Ευρώπη από πολιτικούς ή και διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου υγείας. Κανείς δεν μπορεί εάν αυτό θα είναι αρκετό, αφού όπως σχολιάζει ο Ντάνιελ Φρίμαν, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο δεν περιορίζονται στο περιθώριο, αλλά έχουν γίνει mainstream». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή περίπου το 1/4 των Βρετανών έχουν σκέψεις επηρεαζόμενες από θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο και ακόμη ένα τέταρτο έχουν συνεχώς κατά νου τέτοιες θεωρίες. Περίπου το 10% έχει υιοθετήσει σε πολύ υψηλό βαθμό τις θεωρίες αυτές. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο κατά των περιοστικών μέτρων και του εμβολιασμού, στην οποία οι συμμετέχοντες έκαναν λόγο για «hoax», που έχει ως στόχο να αλλάξουν τα πάντα στην οικονομία. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 65% με 70% του πληθυσμού για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Αν και θα πρέεπι να σημειωθεί ότι η ιδέα της ανοσίας της αγέλης προϋποθέτει το εμβόλιο να σταματά και την μετάδοση και όχι μόνο τη νόσο. 

Αν και τον περασμένο μήνα έρευνα είχε δείξει ότι σχεδόν τα 2/3 των Βρετανών ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Reuters το τελευταίο διάστημα αρκετοί εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο από την αρμόδια βρετανική αρχή. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (EMA) επέκρινε ως βιαστική την σχετική απόφαση, την οποία και ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί έσπευσαν να εκμεταλλευθούν. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News