Κόσμος Τρίτη 21/09/2021, 08:52
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Κοντά σε νίκη χωρίς πλειοψηφία οι Φιλελεύθεροι του Τριντό

Καναδάς: Κοντά σε νίκη χωρίς πλειοψηφία οι Φιλελεύθεροι του Τριντό

Σε νίκη, που εξασφαλίζουν μία τρίτη θητεία στον Τζάστιν Τριντό, οδεύουν οι Φιλελεύθεροι, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Καναδά χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος και κύριος αντίπαλός του Τριντό, Έριν Ο’ Τουλ, παραδέχθηκε την ήττα του και τηλεφώνησε στον Τριντό για να τον συγχαρεί.

Νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος) οι Φιλελεύθεροι προηγούνταν στις αναμετρήσεις που κρίνουν 157 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί όδευαν να εξασφαλίσουν 121. Με βάση τα παραπάνω οι Φιλελεύθεροι δεν αναμένεται περάσουν το όριο των 170 εδρών, που είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι στην αρχή της σύντομης προεκλογικής οι δημοσκοπήσεις έμοιαζαν να στέλνουν θετικά μηνύματα, ο κ. Τριντό δυσκολεύτηκε στη συνέχεια, με τη φθορά της εξουσίας πλέον να είναι ιδιαίτερα αισθητή για τον Καναδό πρωθυπουργό. Ο Τριντό βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος διαδηλωτών εξοργισμένων για τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης έμοιαζε αμφίρροπη μέχρι χθες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ισοψηφία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο ίδιος ο Τριντό πάντως δήλωσε «γαλήνιος» βγαίνοντας χθες από το εκλογικό του τμήμα στο Μόντρεαλ. «Δουλέψαμε πολύ δυνατά κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας και οι Καναδοί κάνουν τώρα την επιλογή τους» είπε. 

Τις τελευταίες ημέρες, καλούσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στρατηγικά, επιχειρηματολογώντας πως η επάνοδος των συντηρητικών στην εξουσία θα ήταν συνώνυμη με οπισθοδρόμηση για τον Καναδά, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News