Κόσμος Κυριακή 19/09/2021, 21:39
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Ρωσία: Αισθητή πτώση για το κόμμα του Πούτιν – Άλμα για τους Κομμουνιστές

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών για τη Δούμα

Εκλογές στη Ρωσία: Αισθητή πτώση για το κόμμα του Πούτιν – Άλμα για τους Κομμουνιστές

Σημαντική πτώση εμφάνισαν τα ποσοστά του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν στις τριήμερες βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν απόψε και οι οποίες είχαν ως «έκπληξη» τη δυναμική άνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Εκλογικής Επιτροπής, το κόμμα Ηνωμένη Ρωσία συγκέντρωσε μόλις το 38,57% των ψήφων, παραμένοντας βέβαια στην πρώτη θέση και εκλέγοντας τους περισσότερους εκπροσώπους στη Δούμα. 

Ωστόσο, το εν λόγω ποσοστό θεωρείται αποτυχία για τον Ρώσο πρόεδρο, δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές του 2016, είχε κερδίσει περισσότερο από το 54% των ψήφων.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές,  η αισθητή μείωση των ποσοστών οφείλεται στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών, οι οποίοι έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.  

Από την άλλη πλευρά, μεγάλος «νικητής» των εκλογών αναδείχθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε το 25,17% των ψήφων και βρέθηκε στη δεύτερη θέση (από 13% το 2016). 

Το εθνικιστικό κόμμα LDPR ακολούθησε στην τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 10%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύμμαχοι του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές, κάλεσαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν όποιο κόμμα θεωρούν ότι είναι ικανότερο να κερδίσει το United Russia του Πούτιν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News