Κόσμος Κυριακή 19/09/2021, 18:29
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Προβάδισμα πέντε μονάδων για το SPD του Σολτς

Σε δύσκολη θέση το CDU

Γερμανία: Προβάδισμα πέντε μονάδων για το SPD του Σολτς

Προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών του Όλαφ Σολτς δίνει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της χώρας, οι πρώτες στη μετα-Μέρκελ εποχή.  

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας INSA, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Bild, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 26% της πρόθεσης ψήφου έναντι 21% των Χριστιανοδημοκρατικών του CDU/CSU. 

Η νέα δημοσκόπηση έρχεται λίγες ώρες πριν την τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα στους υποψήφιους Καγκελάριους: Τον Όλαφ Σολτς του SPD, τον Αρμίν Λάνσετ του CDU/CSU και την Άνναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, οι οποίοι συγκεντρώνουν 15%.  

Υπενθυμίζεται ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και όχι από τις λαϊκές κάλπες.  Ωστόσο, κατά πάγια τακτική, προέρχεται από το κόμμα, το οποίο κερδίζει τις περισσότερους ψήφους στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές και άρα, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτικών εδράνων. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η επόμενη κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να συγκροτηθεί με την στήριξη των SPD, CDU/CSU και Πρασίνων, με επικεφαλής τον αρχηγό του κόμματος, το οποίο θα κερδίσει τις εκλογές της επόμενης Κυριακής (26/9).

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει στη θέση της Καγκελαρίου έως ότου το Κοινοβούλιο εκλέξει τον διάδοχό της, κάτι που δεν αποκλείεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, δεδομένων των απαιτούμενων ζυμώσεων ανάμεσα στα κόμματα.  

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις εκλογές του 2017 χρειάστηκαν έξι μήνες, προκειμένου να συγκροτηθεί και να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News