Κόσμος Σάββατο 18/09/2021, 22:52
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ξεκινάει η πρωτοποριακή θεραπεία με αντισώματα – Είχε εφαρμοστεί στον Τραμπ

Βρετανία: Ξεκινάει η πρωτοποριακή θεραπεία με αντισώματα – Είχε εφαρμοστεί στον Τραμπ

Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντι-Covid θεραπεία με το φάρμακο Ronapreve, το οποίο αφορά όσους ευάλωτους ασθενείς δεν μπορούν να αναπτύξουν φυσικά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού. 

Η «καινούργια» θεραπεία, η οποία πήρε έγκριση μόλις πριν ένα μήνα, δεν είναι και τόσο άγνωστη στην ιατρική κοινότητα καθώς πέρυσι -όταν και βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο- εφαρμόστηκε στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους,  η οποία ξεκινάει τη συγκεκριμένη θεραπεία, με τον υπουργό Υγείας Σάντζιτ Τζάβιντ να υπερτονίζει ότι «η χώρα είναι παγκόσμιος ηγέτης στο να αναγνωρίζει και να διαθέτει φάρμακα που σώζουν ζωές». 

Το φάρμακο θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στους ασθενείς άνω των 50 ετών που δεν έχουν αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα αλλά και σε ασθενείς ηλικίας 12 έως 49 ετών με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό, όπως για παράδειγμα άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και αυτoάνοσων νοσημάτων. 

Η θεραπεία με το σκεύασμα Ronapreve αποτελεί κοκτέιλ τεχνητών αντισωμάτων, η οποία σε αντίθεση με τις άλλες θεραπείες κατά του κορωνοϊού, είναι η μόνη που επιτίθεται απευθείας και εξουδετερώνει τον ιό. Σύμφωνα με μελέτες, μειώνει τη θνησιμότητα κατά 1/5. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News