Κόσμος Σάββατο 18/09/2021, 14:34
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Οχυρώνεται» το Καπιτώλιο εν όψει διαδήλωσης υποστηρικτών του Τραμπ

ΗΠΑ: «Οχυρώνεται» το Καπιτώλιο εν όψει διαδήλωσης υποστηρικτών του Τραμπ

Εκατοντάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν περιμετρικά του Καπιτωλίου σήμερα, εν όψει διαδήλωσης υποστηρικτών όσων εισέβαλαν στο κτίριο στις 6 Ιανουαρίου, επιχειρώντας να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Εκατό μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε επιφυλακή και δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ελέγχους στους ταξιδιώτες που φθάνουν στο κοντινότερο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων. Ο φράκτης ύψους 2,44 μέτρων, που περιέβαλε το συγκρότημα για περίπου έξι μήνες μετά την επίθεση, επανατοποθετήθηκε.

Οι διοργανωτές της πορείας «Δικαιοσύνη για την 6 Ιανουαρίου» υποστηρίζουν ότι θα διεξαχθεί σε ειρηνικό κλίμα, όμως ο διοικητής της αστυνομίας του Καπιτωλίου Τζέι Τόμας Μάνγκερ δήλωσε την Παρασκευή ότι «έχουν διατυπωθεί κάποιες απειλές για βία».

Σε πάνω από 600 ανθρώπους ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή στις βιαιοπραγίες της 6ης Ιανουαρίου, οι οποίες ακολούθησαν μια ομιλία του Τραμπ, όπου είχε επαναλάβει τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η εκλογική ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας. Οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν από δικαστήρια, εκλογικούς αξιωματούχους και μέλη της διοίκησης Τραμπ. Περίπου 50 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ένοχοι σε κατηγορίες που σχετίζονται με τα επεισόδια. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους έχουν αφεθεί ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης, όμως 75 παραμένουν προφυλακισμένοι, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News