Κόσμος Κυριακή 6/12/2020, 22:28
ΚΟΣΜΟΣ

Οριακή νίκη των Φιλελεύθερων στις εκλογές της Ρουμανίας

Οριακή νίκη των Φιλελεύθερων στις εκλογές της Ρουμανίας

Οριακή επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων δίνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Ρουμανία.

Το μεταρρυθμιστικό – συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Λουντόβιτς Όρμπαν εκτιμάται ότι έλαβε το 32% των ψήφων, κερδίζοντας την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, το οποίο συγκέντρωσε το 28% των ψήφων.

Οι Φιλελεύθεροι, όπως όλα δείχνουν, θα κληθούν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, συμμαχώντας με το κεντρώο κόμμα USR-Plus, το οποίο απέσπασε το 16% των ψήφων.

Ο Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο από το 2021, έχει θέσει ως στόχο την επαναπροσέγγιση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να διατηρήσει ζωντανό το ευρωπαϊκό «όνειρο». Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για σαρωτικές αλλαγές στον τομέα των υποδομών και των δημόσιων υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη πρωθυπουργική του θητεία, ο Όρμπαν αντιμετώπισε δυσκολίες κυβερνησιμότητας, καθώς η πλειοψηφία της Βουλής βρισκόταν στα χέρια των Σοσιαλιστών Δημοκρατικών. Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται ότι, σε συνεργασία με το κεντρώο USE-Plus, θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News