Κόσμος Πέμπτη 16/09/2021, 13:35
ΚΟΣΜΟΣ

Η έξοδος της Μέρκελ: Τελείωσε η «χρυσή εποχή» της Γερμανίας;

Η έξοδος της Μέρκελ: Τελείωσε η «χρυσή εποχή» της Γερμανίας;

Υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ, η ισχύς και η επιρροή της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο σκηνικό υπήρξε αδιαμφισβήτητη. Όμως καθώς η καγκελάριος ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την εξουσία, έπειτα από 16 χρόνια, πολλοί Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η «χρυσή εποχή» της Γερμανίας έχει τελειώσει.

Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει μελέτη του think tank European Council on Foreign Relations, που πραγματοποιήθηκε σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να βλέπουν τη Μέρκελ σαν μία δύναμη που ενώνει και περιμένουν από τη Γερμανία να καθοδηγήσει την Ε.Ε. Παρόλα αυτά, υπάρχει απαισιοδοξία, τόσο μέσα στη Γερμανία όσο και εκτός αυτής, για την μετά τη Μέρκελ εποχή.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν τη Γερμανία σαν μία δύναμη σε πτώση. Η άποψη αυτή επικρατεί και μέσα στην ίδια τη Γερμανία, όπου η πλειοψηφία (52%) πιστεύει ότι η «χρυσή εποχή» της χώρας έχει τελειώσει. Μόνο το 15% των ερωτηθέντων στη Γερμανία είπαν ότι η χώρα τους διανύει ακόμα μία «χρυσή εποχή» και μόλις το 9% πιστεύει ότι αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.

Στην Ευρώπη, το ένα τρίτο πιστεύει ότι το άστρο της Γερμανίας δύει. Το 21% θεωρεί ότι η «χρυσή εποχή» της είναι σήμερα και μόνο το 10% θεωρεί ότι θα έρθει στο μέλλον.

Το σίγουρο είναι ότι η Μέρκελ φεύγει από την εξουσία –μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου- με τους δικούς της όρους. Παραμένει μία δημοφιλής πολιτικός σε όλη την Ευρώπη και σίγουρα δημοφιλέστερη από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα επιχειρήσει να καλύψει το πολιτικό κενό που θα αφήσει η αποχώρησή της.

Όταν οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να απαντήσουν ποιον θα ψήφιζαν για μία υποθετική θέση προέδρου της Ε.Ε., το 41% επέλεξε τη Μέρκελ και μόνο το 14% τον Μακρόν (το υπόλοιπο 45% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να ψηφίσει).

Οι χώρες όπου η στήριξη προς τη Μέρκελ είναι υψηλότερη είναι η Ολλανδία (58%), η Ισπανία (57%) και η Πορτογαλία (52%). Μάλιστα, ακόμα και οι Γάλλοι ψήφισαν σε ποσοστό 32% τη Μέρκελ, έναντι του 20% που προτίμησε τον Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Μέρκελ κυβέρνησε τη Γερμανία στην εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009, της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της προσφυγικής κρίσης του 2015-2016. Ήταν κεντρικό πρόσωπο στην απάντηση της Ευρώπης στην κρίση του κορωνοϊού, καθώς μαζί με τον Μακρόν επέβλεψε τη δημιουργία του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης.

Βέβαια, οι πολιτικές αλλά και η προσωπικότητά της έχουν υπάρξει και αμφιλεγόμενες, κυρίως στην Ελλάδα, όπου το πρόσωπο της Μέρκελ συνδέθηκε άρρηκτα με την αυστηρή λιτότητα της εποχής της κρίσης.

Η πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολούθησε στο προσφυγικό το 2015 έπληξε το προφίλ της στη Γερμανία και ενίσχυσε το Alternative for Germany.

«Ο Μερκελισμός δεν είναι πια βιώσιμος και ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας θα πρέπει να βρει έναν άλλο τρόπο να προχωρήσει», αναφέρει ο Piotr Buras του ECFR.

«Η Μέρκελ μπορεί να έχει καταφέρει επιδέξια το status quo στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει τώρα η ήπειρος –η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός- απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις, όχι κοσμητικές αλλαγές. Αυτό που χρειάζεται η Ε.Ε. τώρα είναι μία Γερμανία με όραμα, η οποία θα υπερασπιστεί τις αξίες της ένωσης και τη θέση της στον κόσμο», προσθέτει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News