Κόσμος Δευτέρα 13/09/2021, 17:59
ΚΟΣΜΟΣ

«The Lancet» για εμβόλια και τρίτη δόση: Οι περισσότεροι δεν την χρειάζονται

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν σημαντική μείωση της ανοσίας ανάμεσα στους εμβολιασμένους»

«The Lancet» για εμβόλια και τρίτη δόση: Οι περισσότεροι δεν την χρειάζονται

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα χρειαστούν τρίτη δόση του εμβολίου, όπως προκύπτει από νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες διεθνώς.

Μάλιστα, καλούν τις κυβερνήσεις να εστιάσουν στον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων και να περιμένουν για επιπλέον στοιχεία, όσον αφορά την ενισχυτική δόση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό «The Lancet» και στους συγγραφείς συγκαταλέγονται και δύο εξέχοντα μέλη της αμερικανικής Επιτροπής Τροφίμων και Φαρμάκων.

«Θα υπήρχαν πρόσθετοι παράπλευροι κίνδυνοι, σε περίπτωση που οι ενισχυτικές δόσεις εισάγονταν πολύ νωρίς και σε ευρεία βάση» προειδοποιούν οι επιστήμονες. Την ίδια ώρα, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν μια σημαντική μείωση της ανοσίας ανάμεσα στους εμβολιασμένους.

«Ακόμη κι αν μία ενισχυτική δόση μειώνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο για σοβαρή νοσηλεία, οι τρέχουσες ποσότητες εμβολίων μπορούν να σώσουν περισσότερες ζωές, αν χρησιμοποιηθούν για τους μη εμβολιασμένους» καταλήγουν.

Η έρευνα των επιστημόνων έρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική περίοδο, με τις απανταχού κυβερνήσεις να ζυγίζουν τα δεδομένα για την χρησιμότητα ή μη της τρίτης δόσης.

Στην Ευρώπη, πάντως, αρκετές χώρες -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- έχουν ήδη εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου mRNA στους πλέον ευάλωτους πολίτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News