Κόσμος Δευτέρα 13/09/2021, 11:20
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Οι άνθρωποι λιμοκτονούν, οι πυραυλικές δοκιμές συνεχίζονται

Βόρεια Κορέα: Οι άνθρωποι λιμοκτονούν, οι πυραυλικές δοκιμές συνεχίζονται

Πριν από λίγους μήνες ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν αναγνώρισε επισήμως ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής. Και ο ΟΗΕ έκανε λόγο για οξεία επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση, υπολογίζοντας το έλλειμμα τροφίμων στη χώρα σε 860.000 τόνους, το υψηλότερο εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Η δεινή οικονομική κατάσταση ωστόσο δεν εμποδίζει τη χώρα να προωθεί τα πυρηνικά της σχέδια. 

Σήμερα η Πιονγκγιανγκ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή νέου μεγάλης εμβέλειας βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να πλήξει την Ιαπωνία, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα. Σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA στη δοκιμή οι πύραυλοι ταξίδεψαν 1.500 χιλιόμετρα. Άμεση ήταν η αντίδραση του Πενταγώνου που σχολίασε ότι οι νέες δοκιμές συνιστούν απειλή για τη διεθνή κοινότητα, ενώ και η Ιαπωνία εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για την εξέλιξη. Αυτή ακολουθεί εξάλλου την προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ότι η χώρα έχει επαναφέρει σε λειτουργία αντιδραστήρα που παράγει πλουτώνιο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της στη Γιονγκμπιόν. Ο αντιδραστήρας είχε πάψει να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2018. 

Οι πύραυλοι είναι «στρατηγικό όπλο υψηλής σπουδαιότητας» ανέφερε το KCNA στο τηλεγράφημά του, σύμφωνα με μετάφραση του BBC. Πρόσθετε δε ότι οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή με τους πυραύλους να χτυπούν τους στόχους τους πριν πέσουν στα εθνικά χωρικά ύδατα. 

Όλα αυτά την ώρα που ο Κιμ παραδέχεται ότι «η κατάσταση των τροφίμων για τον λαό μας είναι κρίσιμη» και ότι ο αγροτικός τομέας έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τους τυφώνες που σάρωσαν τη χώρα πέρυσι, προκαλώντας στη συνέχεια εκτεταμένες πλημμύρες. Τις πιέσεις που πυροδοτούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα έρχονται βεβαίως να εντείνουν και οι διεθνείς κυρώσεις. Εκατομμύρια Βορειοκορεάτες δυσκολεύονται να βρουν στο τραπέζι τους βασικά είδη διατροφής. Το κόστος σιτηρών και φρούτων έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΝΚ Νews ένα κιλό μπανάνες στοιχίζει 45 δολάρια, γεγονός που τις καθιστά βεβαίως απολύτως απρόσιτες στους πάντες.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News