Κόσμος Κυριακή 12/09/2021, 22:51
ΚΟΣΜΟΣ

IAEA: Συμφωνία με Ιράν για συνέχεια επιτήρησης του πυρηνικού προγράμματος

Ο γγ της ΙΑΕΑ τόνισε ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί σε επίλυση του πιο επιτακτικού ζητήματος με το Ιράν

IAEA: Συμφωνία με Ιράν για συνέχεια επιτήρησης του πυρηνικού προγράμματος

Σε συμφωνία με το Ιράν κατέληξε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε ό,τι αφορά την επιτήρηση του πυρηνικού προγράμματός του, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής από τη Βιέννη ο γενικός γραμματέας της, Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί σε επίλυση του πιο επιτακτικού ζητήματος με το Ιράν.

Κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Τεχεράνη, κατά την οποία ανακοινώθηκε η εν λόγω συμφωνία, ο Γκρόσι δήλωσε σε δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο της Βιέννης, ότι η συμφωνία «δίνει χρόνο στη διπλωματία (…) ούτως ώστε να βρεθούν ευρύτερες λύσεις», αναφερόμενος στις συνομιλίες για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

«Σε μερικές ημέρες, πολύ συντομα» οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό παρακολούθησης των διαφόρων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί σωστά, πρόσθεσε.

Ο Γκρόσι είπε επίσης ότι έλαβε μια «εγκάρδια πρόσκληση» να επιστρέψει σύντομα στο Ιράν για να συζητήσει τα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα, δηλαδή τα σωματίδια ουρανίου που εντοπίστηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες. Πρόσθεσε όμως ότι «ίσως να χρειαστεί χρόνος» για τις συνομιλίες αυτές.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS