Κόσμος Κυριακή 12/09/2021, 19:45
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία – Αναμένεται να αναδείξουν νικητές τους Εργατικούς

Στις κάλπες σήμερα η Νορβηγοί κατά την πρώτη από τις δύο ημέρες ψηφοφορίας για να εκλέξουν την νέα βουλή

Φωτ. Javad M. Parsa / NTB via REUTERS

Στις κάλπες πηγαίνουν σήμερα η Νορβηγοί κατά την πρώτη από τις δύο ημέρες ψηφοφορίας για να εκλέξουν την νέα βουλή.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στις εκλογές αυτές, ήταν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η κλιματική αλλαγή και το πώς η πετρελαιοπαραγωγός χώρα θα προσαρμοστεί στην ενεργειακή μετάβαση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αναμένεται να διαδεχτεί στην εξουσία τον συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ παρότι οι Εργατικοί θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον δύο ακόμη κομμάτων για να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το πρόσωπο που προβλέπεται ότι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 12ης και 13ης Σεπτεμβρίου είναι ο αρχηγός των Εργατικών, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί με το θέμα της ανισότητας προσφέροντας φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και αυξήσεις για τους πλούσιους.

Το πλουσιότερο 1% των Νορβηγών πληρώνει χαμηλότερη φορολογία εισοδήματος σε σχέση με εκείνους με έναν μέσο μισθό, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας, ενώ το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε από 3,3% που ήταν το 2001 σε 11,7% που ήταν το 2019.

«Πρέπει να έχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, οι οποίες αυξήθηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο Στέρε στο Reuters στο περιθώριο μιας πρόσφατης προεκλογικής εκδήλωσης.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News