Κόσμος Κυριακή 12/09/2021, 13:30
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρανάσταση του SPD στη Γερμανία: Διευρύνει το προβάδισμά του

Νεκρανάσταση του SPD στη Γερμανία: Διευρύνει το προβάδισμά του

Άκρως ευχάριστα τα νέα για τους Σοσιαλδημοκράτες και τον Όλαφ Σολτς στη Γερμανία από το μέτωπο των δημοσκοπήσεων. Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι οποίες αποδεικνύονται απρόσμενα αγωνιώδεις, η δημοσκόπηση του INSA για την Bild am Sonntag δείχνει ότι το SPD συγκεντρώνει ποσοστό 26%, σημειώνοντας άνοδο μίας μονάδας από πριν από μια εβδομάδα. Πρόκειται για την καλύτερη δημοσκοπική επίδοσή του από τον Ιούνιο του 2017 και διευρύνει στις 6 μονάδες το προβάδισμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών.

Το CDU/CSU του Αρμιν Λάσετ βλέπει το ποσοστό του να παραμένει στο 20%, ενώ οι Πράσινοι πέφτουν μία μονάδα στο 15%.

Τους τελευταίους τρεις μήνες το CDU έχει χάσει 8-9 ποσοστιαίες μονάδες στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Το περιοδικό Spiegel αυτής της εβδομάδας έχει πρωτοσέλιδο εικόνα του Λάσετ που κρατά τα χέρια του μπροστά στο στόμα του με τον τίτλο “Ουπς”.

Ο ηγέτης του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας έκανε λάθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μεταξύ των οποίων όταν συνελήφθη από τις κάμερες να γελάει στη διάρκεια επίσκεψής του σε πόλη που επλήγη από τις φονικές πλημμύρες τον Ιούλιο. Ο Λάσετ ζήτησε συγγνώμη.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια εκλογική ήττα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας –αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU) του Λάσετ– συσπειρώθηκε πίσω από το πρόσωπό του χθες Σάββατο και προσπάθησε να αμβλύνει υποκείμενες εντάσεις.

Η τηλεμαχία αρχίζει στις 20:15 τοπική ώρα (21:15) ώρα Ελλάδος και θα προσφέρει στον Λάσετ μια ευκαιρία να απευθυνθεί απευθείας στους ψηφοφόρους. 

Ο Όλαφ Σολτς, ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που έγινε πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και εξακολουθεί να είναι με απόσταση ο πιο δημοφιλής από τους υποψηφίους για την καγκελαρία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News