Κόσμος Παρασκευή 10/09/2021, 09:32
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των δημοσίων υπαλλήλων στις ΗΠΑ

Το νέο δραστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας - Τι θα ισχύσει στον ιδιωτικό τομέα

Μπάιντεν: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των δημοσίων υπαλλήλων στις ΗΠΑ

Ένα νέο δραστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων, αλλά και νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται επικίνδυνα και στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους όλων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά και τους εργολάβους του δημοσίου. Στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι των μεγάλων επιχειρήσεων θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί είτε να υποβάλλονται κάθε εβδομάδα σε τεστ κορωνοϊού. 

Το διάταγμα του Αμερικανού πρόεδρου επηρεάζει πάνω από 80 εκατομμύρια εργαζομένους. «Αυτό δεν έχει να κάνει με την ελευθερία ή την προσωπική επιλογή. Έχει να κάνει με την προστασία του εαυτού σας και όσων βρίσκονται γύρω σας» τόνισε ο Μπάιντεν κατά την παρουσίαση του σχεδίου. Περισσότεροι από 650.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από Covid-19 από πέρυσι. 

Covid numbers in the US graph
Short presentational transparent line

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το υποχρεωτικό εμβόλιο ή εβδομαδιαίο αφορά επιχειρήσεις με προσωπικό 100 υπαλλήλλων και άνω, αλλά και όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου υγείας, οι οποίες λαμβάνουν ομοσπονδιακά επιδόματα και απασχολούν συνολικά περί τους 17 εκατομμύρια υπαλλήλους. 

Ουσιαστικά το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Μπάιντεν ήταν ότι η επιχείρηση «καλοπιάσματος» και πειθούς των σκεπτικιστών απέναντι στο εμβόλιο κατά της Covid-19 τελείωσε. Έφτασε η ώρα των αποφάσεων. Όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν θα έρθουν αντιμέτωπες με βαρύτατα πρόστιμα. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αρνηθούν να εμβολιαστούν απειλούνται με απόλυση. Σύμφωνα με το BBC υπολογίζεται ότι το μέτρο αφορά επηρεάζει άμεσα 2,5 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News