Κόσμος Πέμπτη 9/09/2021, 09:00
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους Έλληνες

Μέρκελ: Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους Έλληνες

Την ευρωκρίση, «όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», ξεχώρισε ως τη δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της στη γερμανική καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε σε εκδήλωση στο Ντίσελντορφ.

Στη ίδια εκδήλωση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στην πιο ευχάριστη στιγμή της θητείας, που δεν ήταν άλλη από την επίτευξη συμβιβασμού για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ερωτηθείσα τι ήταν αυτό που την καθόρισε ως προσωπικότητα η κ. Μέρκελ, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την καγκελαρία σε λίγες εβδομάδες, απάντησε: «Το γεγονός ότι μεγάλωσα από μικρή με άτομα με διανοητική αναπηρία και έτσι δεν είχα ποτέ φοβία απέναντί τους. Και το γεγονός ότι σπούδασα Φυσική. Το 80% των συμφοιτητών μου ήταν άνδρες (…) Έμαθα να παλεύω για τη θέση μου σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον».

Σε ερώτηση αν αφήνει την καγκελαρία με ήσυχη τη συνείδησή της η κ. Μέρκελ απάντησε καταφατικά, συμπληρώνοντας ότι έδωσε τη συνεισφορά της και τώρα η χώρα «χρειαζεται κάτι καινούριο».

Η ίδια απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η πολιτική της στο προσφυγικό δίχασε την γερμανική κοινωνία. «Δεν το βλέπω έτσι» είπε, αντικρούοντας την κριτική ότι με την περίφημη φράση της «θα το καταφέρουμε», απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους πρόσφυγες να έρθουν στη Γερμανία. «Το 2015 οι πρόσφυγες βρίσκονταν στην πόρτα μας και το να λέγαμε “προσοχή, πίσω στη Μεσόγειο”, δεν αποτελούσε για μένα λύση» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το τι σχεδιάζει να κάνει μετά την καγκελαρία σημείωσε πως από το 1990 βρίσκεται στην πολιτική, δεν είχε ποτέ μια «κανονική» ημέρα εργασίας και έπαψε να σκέφτεται τι άλλο θα την ενδιέφερε έξω από την πολιτική. «Αυτό θέλω τώρα να αναπληρώσω. Θέλω να γράψω; Θέλω να μιλήσω; Θέλω να πάω για πεζοπορία; Θέλω να είμαι στο σπίτι; Θέλω να γυρίσω τον κόσμο; Δεν θα κάνω τίποτα για την ώρα και θα περιμένω τι θα έρθει. Και αυτό το βρίσκω συναρπαστικό» ανέφερε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News