Κόσμος Δευτέρα 6/09/2021, 12:02
ΚΟΣΜΟΣ

Υπέφεραν από την Covid, αλλά αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο

Υπέφεραν από την Covid, αλλά αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο

Όταν ο Έρικ Γκρούνορ μολύνθηκε με Covid-19 τον περασμένο Ιανουάριο, νόσησε τόσο βαριά που του ήταν δύσκολο ακόμη και να σηκωθεί από τον καναπέ. «Ένα βράδυ ξύπνησα στις 3:00 τα ξημερώματα και είπα στη γυναίκα μου ότι πρέπει να με πάει στα επείγοντα. Νόμιζε ότι θα μείνει χήρα» αφηγείται στο Bloomberg. 

Ύστερα από 3 εβδομάδες ανάρρωσης ο 54χρονος ασφαλιστής λέει ότι δεν θέλει με τίποτα να περάσει ξανά στη ζωή του μία ανάλογη εμπειρία. Αλλά παραμένει ανεμβολίαστος. Είναι μεταξύ των πολλών Αμερικανών που πιστεύουν ότι η φυσική ανοσία (μέσω της νόσησης δηλαδή) είναι καλύτερη από αυτή που προσφέρει το εμβόλιο. Οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι. Ο Γκρούνορ γνωρίζει ότι μπορεί να μολυνθεί εκ νέου, αλλά πιστεύει ότι είναι προστατευμένος πια έναντι της βαριάς νόσησης, ενώ δεν εμπιστεύεται ακόμη όπως λέει τη μακροπόθεσμη ασφάλεια των εμβολίων. Παραδέχεται μάλιστα ότι ακόμη και εάν δεν είχε κολλήσει τον νέο κορωνοϊό, πιθανότατα θα παρέμενε ανεμβολίαστος. Ανεμβολίαστοι άλλωστε παραμένουν η σύζυγός του και ο γιος του. 

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από Covid περί τα 100 εκατομμύρια άνθρωποι. Αρκετοί εξ αυτών έχουν καταστεί υποστηρικτές της φυσικής ανοσίας και είναι μεταξύ των 126 εκατομμυρίων που παραμένουν ανεμβολίαστοι. 

Η επιστημονική έρευνα δεν έχει ακόμη δώσει σαφείς απαντήσεις. Μία έρευνα στο Ισραήλ έδειξε ότι εκείνοι που έχουν νοσήσει (και δεν έχουν εμβολιαστεί) είναι πιο προστατευμένοι έναντι του ιού σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους. Ωστόσο μία διαφορετική έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου προσφέρουν τουλάχιστον ίση αν όχι μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τη φυσική ανοσία. Σε αυτό πάντως που συμφωνούν οι ειδικοί είναι πως ο εμβολιασμός δεν μπορεί να βλάψει. Αν κάποιος που έχει νοσήσει, εμβολιαστεί ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θωράκισή του έναντι του ιού. 

Τα εμβολιαστικά προγράμματα ανά τον κόσμο φαίνεται να έχουν πια σκοντάψει στις επιφυλάξεις σχετικά με τα οφέλη και τις θεωρίες συνωμοσίας που προωθούν οι αρνητές εμβολίων ακόμη και αρνητές του ίδιου του ιού. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πλέον για τις κυβερνήσεις να πείσουν τους πολίτες εκείνους, που εξακολουθούν να ανησυχούν για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά αναγνωρίζουν ότι η Covid-19 συνιστά μία μεγάλη απειλή. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News