Κόσμος Σάββατο 4/09/2021, 08:14
ΚΟΣΜΟΣ

Προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η Ιταλία

Προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η Ιταλία

Η κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει η ιταλική κυβέρνηση είναι σαφής: χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά και θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου καλώντας και πάλι όλους τους Ιταλούς να εμβολιαστούν.  

Η κυβέρνηση της Ρώμης ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο, το 80% του πληθυσμού. Στην συνέχεια όμως για όσους δεν θελήσουν να προσέλθουν στα κέντρα εμβολιασμού γίνεται σαφές  ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη υποχρέωση.  

Δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί οι λεπτομέρειες. Χρειάζεται και γνωμοδότηση του Ιταλικού και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Αλλά ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι σε θέματα που θεωρεί κύριας σημασίας, δεν συνηθίζει να κάνει πίσω.  

«Συνεχίζουμε το έργο μας. Θα χρειαζόταν ίσως μεγαλύτερη σύγκλιση αλλά αυτό αφορά τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι. 

Αντιρρήσεις από τη Λέγκα

Είναι σαφές ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν προβλήματα: η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου τάχθηκε κατά του πράσινου πάσου και του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες του κόμματος όμως έχουν διαφορετική άποψη και επιμένουν ότι προέχει η προστασία της υγείας των πολιτών. 

Ο Ντράγκι άλλωστε έκανε γνωστό ότι εννοεί να διευρύνει και την χρήση του πράσινου πάσου εμβολιασμένου αρχίζοντας, πιθανότατα, από το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.  

Όσο για τα σχολεία, όπου το πάσο είναι ήδη υποχρεωτικό, άρχισαν να τίθενται σε αναστολή καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι που δεν το έχουν. Οι λυκειάρχες και διευθυντές σχολείων, από το Μιλάνο μέχρι και την Σικελία, δεν δέχονται δικαιολογίες, εκτός και αν πρόκειται για αποδεδειγμένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μέχρι τώρα, πάντως, έχει εμβολιαστεί το 91% των ιταλών δασκάλων και καθηγητών και το 95%των γιατρών, νοσηλευτών και του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας. 

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News