Κόσμος Παρασκευή 3/09/2021, 21:31
ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Παραδέχθηκε την ενοχή του ο «σαμάνος» του QAnon

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Παραδέχθηκε την ενοχή του ο «σαμάνος» του QAnon

Ένας συνωμοσιολόγος, που με τα τατουάζ και τα κέρατα βίσωνα που φορούσε ξεχώριζε μεταξύ των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ένοχος για παράνομη είσοδο και βίαιη συμπεριφορά, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον.

Ο Τζέικομπ Τσάνσλι, που αυτοαποκαλείται «σαμάνος» και έχει υιοθετήσει τις θεωρίες συνωμοσίας του κινήματος QAnon, είχε συλληφθεί λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε επιφέρουν ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Αφού παραδέχτηκε την ενοχή του, η ποινή που θα του επιβληθεί θα κυμαίνεται μεταξύ 41-51 μηνών κράτησης. Ήδη έχει εκτίσει οκτώ μήνες στη φυλακή, όμως εξήγησε η εισαγγελέας Κίμπερλι Πάσκαλ.

Ο συνήγορος του, Άλμπερτ Γουότκινς, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης του επειδή δεν έχει ποινικό μητρώο, δεν ήταν μεταξύ εκείνων που οργάνωσαν την εισβολή και δεν ήταν βίαιος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο Τζέικομπ Τσάνσλι εδώ και πολλά χρόνια πάσχει από «διαταραχή προσωπικότητας» την οποία επιδείνωσε η κράτησή του στην απομόνωση.

Ο δικαστής Ρόις Λάμπερθ ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει αργότερα για το αίτημα αποφυλάκισης. Θα ανακοινώσει την ποινή του Τσάνσλι στις 17 Νοεμβρίου.

Ο 30χρονος Τσάνσλι, που κατάγεται από την Αριζόνα, συμμετείχε μαζί με εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη διαδήλωση και την εισβολή στο Καπιτώλιο, που είχε ως στόχο να εμποδίσει το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Ο Τραμπ ουδέποτε παραδέχτηκε την ήττα του, επαναλαμβάνοντας, χωρίς αποδείξεις, ότι διαπράχθηκε μαζική εκλογική νοθεία, κάτι που διέψευσε ακόμη και η ίδια η κυβέρνησή του.

Ο Τζέικομπ Τσάνσλι είχε δηλώσει ότι ανταποκρίθηκε, μαζί με άλλους «πατριώτες» της Αριζόνας στο κάλεσμα του προέδρου να πάνε στην Ουάσινγκτον. Δήλωνε επίσης ότι είναι «ψηφιακός στρατιώτης» του QAnon, του συνωμοσιολογικού κινήματος που θεωρεί ήρωα τον Τραμπ και χαρακτηρίζει θρίαμβο την εισβολή στο Καπιτώλιο. Συνολικά 600 άνθρωποι κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα σχετικά με τη συμμετοχή τους σε αυτήν την εισβολή, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Πηγή: AFP

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News