Κόσμος Κυριακή 5/09/2021, 21:23
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Τρίτη δόση: Είναι η σωστή τακτική ενάντια στην πανδημία;

Τρίτη δόση: Είναι η σωστή τακτική ενάντια στην πανδημία;

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ινδία πιθανόν να μην δίδαξε επαρκή μαθήματα στην διεθνή κοινότητα. Ίσως η προσοχή να μην στράφηκε στο γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη εξέλιξη της πανδημίας οπουδήποτε στον κόσμο είναι λόγος για παγκόσμια ανησυχία, μιας και δεν είναι ένα γεγονός που μπορεί να απομονωθεί εύκολα. Επίσης, μας δίδαξε πως η δίκαιη διανομή εμβολίων ανά τον κόσμο ίσως να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα θέσουμε τον ιό υπό έλεγχο.

Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και απειλεί την ελευθερία που οι χώρες κέρδισαν με το «σπαθί» τους, πολλές χώρες ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την διανομή ενισχυτικών δόσεων εμβολίων. Ο απώτερος σκοπός των χωρών αυτών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η δημιουργία μεγαλύτερης ανοσίας κατά της μετάλλαξης, αλλά και η διατήρηση μιας διαφορετικής κανονικότητας. Το Ισραήλ έγινε το πρώτο έθνος που εδώ και εβδομάδες προσφέρει τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer σε άτομα άνω των 30. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμα την πρώτη δόση του εμβολίου.  

Το πρακτικό αυτό ζήτημα στρέφει την προσοχή και σε ηθικές ανησυχίες. Οι κυβερνήσεις έχουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία των πολιτών τους, και αυτό ακριβώς έχουν προσπαθήσει να πραγματοποιήσουν και οι πλουσιότερες χώρες κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, η προσπάθεια παροχής ενισχυτικών δόσεων εμβολίων προτού καλύψουν όλες οι χώρες το πρώτο στάδιο εμβολιασμού έχει περισσότερες επιπτώσεις, οι οποίες θα υπονομεύσουν τις προσπάθειές σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Καθώς οι πλουσιότερες χώρες επαναλαμβάνουν προηγούμενα λάθη τους, οι αποφάσεις τους σχετικά με την πιθανή τρίτη δόση εμβολιασμού έχει επαναφέρει τον κίνδυνο του κύματος του εθνικισμού στον τομέα του εμβολιασμού.

Μέχρι στιγμής, οι χώρες με υψηλότερο βασικό εισόδημα έχουν υπερισχύσει έναντι των υπολοίπων στον τομέα διανομής των εμβολίων, μιας και έχουν καταφέρει να αποκτήσουν σημαντικό πλεόνασμα δόσεων. Αν και σημαντικό για τον πληθυσμό τους, αυτό το γεγονός έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις χώρες με χαμηλότερο μέσο εισόδημα, οι οποίες δεν μπορούν να προσφέρουν πολλαπλές δόσεις. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν το 51%, 61% και 63% του πληθυσμού τους αντίστοιχα, ποσοστά τα οποία αποδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις τους μπορούν να διασφαλίσουν μια στοιχειώδη ασφάλεια στους πολίτες τους. Ακριβώς επειδή χώρες σαν τις προαναφερθείσες έχουν καταφέρει να υπέρ-καλύψουν τις ανάγκες τους, άλλες χώρες βρίσκονται στο τέλος της σειράς αγοράς εμβολίων. Ενώ το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, αυτοί που έχουν εμβολιαστεί βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε χώρες με αρκετά υψηλό ΑΕΠ, και λιγότερο από το 1% του πληθυσμού των χωρών με χαμηλότερο ΑΕΠ έχει εμβολιστεί πλήρως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει έκκληση για παράταση διανομής ενισχυτικών δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός που ελπίζει πως θα επιτρέψει σε μερικές χώρες να «φτάσουν» αυτές που βρίσκονται πιο μπροστά από τις άλλες. Η αντίληψη αυτή εμμέσως υπαινίσσεται πως η κάθε ενισχυτική δόση για μερικούς θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη δόση για μερικούς άλλους. Ακόμα και αν η βιομηχανία παραγωγής εμβολίων έχει εξελιχθεί ραγδαία κατά την διάρκεια εξέλιξης της πανδημίας, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές δόσεις για όλους. Επιστήμονες έχουν υπολογίσει πως θα χρειαστούν 11 δισεκατομμύρια δόσεις για να εμβολιαστεί μόνο το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ως έχουν τα πράγματα, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι το 2023 προτού η ζήτηση φτάσει την προσφορά εμβολίων.

Η απάντηση στο ερώτημα «ποιος θα λάβει προτεραιότητα;» σε ό,τι έχει να κάνει με την διανομή εμβολίων είναι δύσκολη. Η άποψη των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη: οι πλουσιότερες χώρες δεν χρειάζεται να διαλέξουν μεταξύ της κάλυψης των αναγκών των πολιτών τους, μιας και σύντομα θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για την κάλυψη αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού. Για αυτές, η προτεραιότητα είναι η προστασία των πολιτών τους, και οι ενισχυτικές δόσεις δεν θα είναι η μοναδική λύση για ολιστική προστασία.

Αν θέλουμε να στοχεύουμε στο τέλος της πανδημίας, η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάσχεση του κύματος της διεθνούς μετάδοσης. Αυτό θα πραγματοποιηθεί κυρίως με την γρηγορότερη μεταφορά πρώτων και δεύτερων δόσεων ανά τον πλανήτη, παρά με την διανομή ενισχυτικών δόσεων. Εάν ακολουθηθεί το δεύτερο μοντέλο, ενδεχομένως απλώς θα καθυστερεί η ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος με μια προσωρινή λύση που θα επιδεινώσει την εξάπλωση της πανδημίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Atlantic

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News