Κόσμος Πέμπτη 2/09/2021, 19:14
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Πρωτοφανής επίθεση» στα δικαιώματα της γυναίκας ο νέος νόμος αμβλώσεων του Τέξας

Δριμεία κριτική του Αμερικανού προέδρου προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Μπάιντεν: «Πρωτοφανής επίθεση» στα δικαιώματα της γυναίκας ο νέος νόμος αμβλώσεων του Τέξας

«Το βραδινό πόρισμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί μία πρωτοφανή επίθεση στα συνταγματικά δικαιώματα της γυναίκας» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχετικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας μετά την έκτη εβδομάδα κυήσεως. Ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατοχυρωθεί στο ομοσπονδιακό δίκαιο των ΗΠΑ εδώ και πενήντα περίπου χρόνια, βάσει της ιστορικής απόφασης Roe έναντι Wade.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποδοκίμασε έντονα το νέο νόμο του Τέξας, ο οποίος δημιουργεί έναν ιδιαίτερο νομικό μηχανισμό, επιτρέποντας σε τρίτους να καταγγέλλουν οποιονδήποτε βοηθά εγγύους να υποβληθούν σε άμβλωση. Ο Μπάιντεν έδωσε σαφή εντολή σε κυβερνητικές οντότητες, μεταξύ αυτών στο αμερικανικό υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, να επέμβουν προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση γυναικών σε υπηρεσίες άμβλωσης.

Ο νόμος προκαλεί «αντισυνταγματικό χάος και επιτρέπει σε τρίτους αυτόκλητους φορείς να προκαλέσουν δραματικές επιπτώσεις. Άνγωστοι θα μπορούν πλέον να εισβάλουν στις πιο ιδιωτικές αποφάσεις και αποφάσεις προσωπικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αντί να χρησιμοποιεί την ανώτατη εξουσία του για να διασφαλίσει τη δίκαιη προσφυγή στη δικαιοσύνη, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας θα αφήσει εκατομμύρια γυναίκες στο Τέξας που έχουν ανάγκη κρίσιμης αναπαραγωγικής φροντίδας να υποφέρουν, όσο τα δικαστήρια θα ξεφυλλίζουν διαδικαστικές πολυπλοκότητες», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News