Κόσμος Πέμπτη 2/09/2021, 11:50
ΚΟΣΜΟΣ

Το Τέξας απαγόρευσε τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα κύησης – Μάχη γύρω από τον αμφιλεγόμενο νόμο

Το Τέξας απαγόρευσε τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα κύησης – Μάχη γύρω από τον αμφιλεγόμενο νόμο

Νέα νίκη στους πολέμιους των αμβλώσεων προσέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αρνούμενο να αναστείλει την ισχύ του αμφιλεγόμενου νόμου που τέθηκε χθες σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει τον τερματισμό της κύησης μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού του εμβρύου, δηλαδή μετά την έκτη εβδομάδα.

Τέσσερα από τα εννέα μέλη του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής δικαιοσύνης, εναντιώθηκαν στην απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός και επικαλέστηκε «σύνθετα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Η απόφαση συνιστά πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία.

Σημειώνεται ότι τόσο αυστηρή απαγόρευση δεν έχει υιοθετηθεί σε καμία πολιτεία των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ, η οποία ουσιαστικά νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ο νόμος διαφέρει από άλλους που έχουν υιοθετηθεί σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να φροντίζουν για την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα, αντί να προβλέπει ποινές για όσους κάνουν αμβλώσεις, επιτρέπει στους πολίτες του Τέξας να υποβάλουν αγωγή εναντίον κλινικών ή γιατρών που κάνουν αμβλώσεις ή εναντίον οποιουδήποτε «βοηθά ή συνδράμει» σε άμβλωση ζητώντας αποζημίωση τουλάχιστον 10.000 δολαρίων. Οι επικριτές του νόμου καταγγέλλουν ότι ενδέχεται να κοστίσει στις κλινικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ένα κόστος το οποίο δεν θα μπορέσουν να επωμιστούν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS