Κόσμος Τετάρτη 1/09/2021, 11:18
ΚΟΣΜΟΣ

«Ημισέληνος και Αστέρι» ή το Τουρκικό Πεντάγωνο: Το νέο φαραωνικό project του Ερντογάν 

«Ημισέληνος και Αστέρι» ή το Τουρκικό Πεντάγωνο: Το νέο φαραωνικό project του Ερντογάν 

Το όνομά του project είναι «Ημισέληνος και Αστέρι», όμως πολλοί το ονόμασαν ήδη «Τουρκικό Πεντάγωνο», καθώς οι ομοιότητες με το επιβλητικό κτίριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βιρτζίνια είναι εμφανείς. Όποιο και εάν είναι το όνομά του, ο στόχος του νέου μεγαλειώδους project που μόλις παρουσίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας: Να προκαλεί δέος στους εχθρούς της Τουρκίας. 

«Θα εγκαινιάσουμε ένα οικοδόμημα εδώ, το οποίο θα προκαλεί φόβο στους εχθρούς μας με την ύπαρξή του και θα γεμίζει τους φίλους μας με εμπιστοσύνη», είπε ο Ερντογάν στην τελετή της επίσημης παρουσίασης του γιγάντιου κτίσματος που θα αποτελέσει τη νέα βάση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. «Πιστεύω ότι μνημειώδη οικοδομήματα όπως το Προεδρικό Μέγαρο και το project Ημισέληνος και Αστέρι είναι και σύμβολα του έθνους μας, που επιδεικνύουν τη δύναμή μας», πρόσθεσε. 

Η παρουσίαση των σχεδίων έγινε στην 99η επέτειο της Ημέρας Νίκης, μία από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές για τους Τούρκους, με την οποία γιορτάζουν τη νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων, στη μάχη που διεξήχθη στις 30 Αυγούστου του 1922 στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας. 

Το οικοδόμημα θα καταλαμβάνει έκταση 12,5 εκατομμύρια τετραγωνικών μέτρων και θα διαθέτει εσωτερικούς  χώρους σχεδόν 900.000 τ.μ.. Θα στεγάσει 15.000 προσωπικό. 

«Ημισέληνος και Αστέρι» ή το Τουρκικό Πεντάγωνο: Το νέο φαραωνικό project του Ερντογάν -1

Το κτίριο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023 και θα χρησιμοποιηθεί από τον τουρκικό στρατό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα, ο Ερντογάν διαπραγματεύτηκε με τους αναδόχους του έργου ζωντανά στην τηλεόραση, για να εξασφαλίσει την υπόσχεσή τους ότι το project θα ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο του 2023, όταν θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Τουρκία. 

Πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια του Ερντογάν να τονίσει τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας, καθώς επιχειρεί να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, εν όψει των εκλογών. Όμως τα ποσοστά του πλήττονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις καταστροφικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές που έπληξαν την Τουρκία, καθώς και από τις νέες προσφυγικές ροές προς τη χώρα. 

Ως γνωστόν, η Τουρκία έχει εστιάσει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, κατασκευάζοντας τα δικά της drones, πολεμικά πλοία και όπλα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News