Κόσμος Παρασκευή 4/12/2020, 20:08
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Το εμβόλιο να μην γίνει υπόθεση μόνο των πλούσιων χωρών 

ΠΟΥ: Το εμβόλιο να μην γίνει υπόθεση μόνο των πλούσιων χωρών 

 

Η επόμενη χρονιά έχει τις προοπτικές να φέρει μία ανθρωπιστική κρίση και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν πρέπει να εξελιχθεί σε υπόθεση μόνο των πλούσιων χωρών, παραμερίζοντας τις φτωχές χώρες, όπως τόνισαν κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνόδου για την πανδημία. 

Στη σύνοδο αυτή το λόγο πήραν τόσο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, όσο και ο ομόλογός του του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων Ντέιβιντ Μπίσλεϊ. 

«Με τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών στα εμβόλια τις τελευταίες εβδομάδες, το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται ολοένα και εντονότερο», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Αρχίζουμε να διακρίνουμε το τέλος της πανδημίας, εντούτοις, ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι υπάρχει μια ολοένα και μεγαλύτερη αντίληψη ότι η πανδημία έχει τελειώσει», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Όμως, ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν μπορούμε απλά να αποδεχθούμε έναν κόσμο στον οποίο οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι θα «ποδοπατηθούν« από τους πλούσιους και τους ισχυρούς στην κούρσα προς τα εμβόλια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι μια παγκόσμια κρίση και οι λύσεις πρέπει να μοιράζονται όπως τα παγκόσμια δημόσια αγαθά, όχι σαν ιδιωτικές ιδιοκτησίες που διευρύνουν τις ανισότητες», συνέχισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, προτού καταλήξει: «Κανείς δεν πρέπει να μείνει στην άκρη».

Το 2021 στην κυριολεξία αναμένεται να είναι καταστροφικό, με βάση όσα βλέπουμε να εκτιλύσσονται σε αυτό το στάδιο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, προσθέτοντας ότι ο λοιμός «χτυπάει την πόρτα» σε σχεδόν 12 χώρες.  

Καταλήγοντας ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας ότι το 2021 αναμένεται να εκτυλιχθεί η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην 75χρονη ιστορία των Ηνωμένων Εθνών και «δεν έχουμε τη δυναότητα να χρηματοδοτήσουμε τα πάντα, οπότε πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα, όπως τονίζω, στα παγόβουνα μπροστά από τον Τιτανικό». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News