Κόσμος Παρασκευή 4/12/2020, 19:41
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Εντείνονται οι πιέσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία

Εντείνονται οι πιέσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία

Σαφή προειδοποίηση σε Πολωνία και Ουγγαρία έστειλε ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν διαμηνύοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να τις «κόψουν» από το ταμείο ανάκαμψης και να προχωρήσουν την όλη διαδικασία χωρίς αυτές εάν επιμείνουν στο βέτο για το ταμείο όσο και το επταετές πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού. 

«Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη δεν μπορούν να σταματήσουν την προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τους πολίτες μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στους FT, επιβεβαιώνοντας την είδηση ότι οι δικηγόροι της Κομισιόν έχουν βρει πιθανούς τρόπους για να υποσκελίσουν τις αντιρρήσεις των δύο χωρών ως προς τη σύνδεση του κράτους δικαίου με το ταμείο ανάκαμψης.

Με τη νέα του παρέμβαση μέσω της συνέντευξης στη βρετανική εφημερίδα, ο Χαν εντείνει τις πιέσεις του προς τις δύο χώρες, οι οποίες εμφανίστηκαν και σήμερα ανυποχώρητες στις θέσεις τους. Ο Επίτροπος επέστησε την προσοχή στις δύο χώρες ότι δεν θα επιτύχουν στην προσπάθειά τους να μπλοκάρουν το ταμείο ανάκαμψης, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχίσουν σε αυτή τη θέση, η τακτική τους θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στους ίδους τους πολίτες τους αφού θα μειωθεί η ροή των κοινοτικών κονδυλίων προς αυτές. 

Πολωνία και Ουγγαρία θα είναι τα μέγιστα ωφελημένες από το ταμείο ανάκαμψης εάν συμμετάσχουν, λαμβάνοντας επιχορηγήσεις αντίστοιχες με το 3% του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Εάν όμως συνεχίσουν να μπλοκάρουν το επταετές πλαίσιο προϋπολογισμού της Ε.Ε., οι Βρυξέλλες θα αναγκαστούν να προβούν σε έναν περιορισμένο έκτακτο προϋπολογισμό για το 2021, σε μία εξέλιξη που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα κονδύλια προς τις δύο αυτές χώρες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένας έκτακτος προϋπολογισμός θα σημάνει απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολιτικές που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και εκπαιδευτικά προγράμματα Εrasmus. Επίσης, οι Βρυξέλλες δεν θα είναι σε θέση να δώσουν χρήματα για νέα προγράμματα του ταμείου συνοχής, με αντίκτυπο σε χώρες μεταξύ των οποίων Πολωνία και Ουγγαρία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι συνολικές πληρωμές από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. προβλέπεται να μειωθούν μεταξύ 25 και 30 δισ.ευρώ το επόμενο έτος, εάν δεν υπάρξει συμφωνία. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Επίτροπος Χαν κάλεσε τις δύο πρωτεύουσες να βάλουν προτεραιότητα το συμφέρον των πολιτών τους. 

Ενωρίτερα, ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2021, όμως για να τεθεί σε ισχύ ως νόμος θα πρέπει Πολωνία και Ουγγαρία να άρουν το βέτο που έχουν ασκήσει στο μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2017.

Ο προϋπολογισμός του 2021 για όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. προβλέπει τα ίδια όρια σε έσοδα και δαπάνες που ορίζει το επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο δεν αποδέχονται οι δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξαιτίας της συγκεριμένης ρήτρας για το κράτος δικαίου. 

«Ο προϋπολογισμός του 2021 μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόλις αρθεί το εμπόδιο που έχουν θέσει οι δύο χώρες στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. Μίκαελ Κλάους. «Χωρίς αυτό, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τη δραστική μείωση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τις αρχές της επόμενης χρονιάς», ανέφερε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News