Κόσμος Δευτέρα 30/08/2021, 15:03
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

ΠΟΥ: Δεν είναι πολυτέλεια μία ενισχυτική δόση του εμβολίου

ΠΟΥ: Δεν είναι πολυτέλεια μία ενισχυτική δόση του εμβολίου

«Άκρως ανησυχητική» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε την αύξηση των ποσοστών μετάδοσης του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σημείωσε ακόμη πως μία τρίτη ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού είναι ένας τρόπος να παραμείνουν ασφαλή τα πιο ευάλωτα άτομα και όχι «πολυτέλεια».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν να υφίσταται ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις και ότι η χορήγηση τους σε ανθρώπους που είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι θα διεύρυνε περαιτέρω το χάσμα στη διαθεσιμότητα εμβολίων μεταξύ των πλούσιων και των χαμηλότερου εισοδήματος χωρών.

«Μια τρίτη δόση εμβολίου δεν είναι μια πολυτελής ενίσχυση (η οποία) αφαιρείται από κάποιον που περιμένει ακόμη για μια πρώτη δόση. Είναι βασικά ένας τρόπος να κρατήσουμε ασφαλείς τους πιο ευάλωτους» ανέφερε συγκεκριμένα ο Κλούγκε. Συμπλήρωσε ακόμη πως «πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την ενισχυτική δόση, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία». Όμως «ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μια τρίτη δόση διατηρεί ασφαλείς τους ευάλωτους ανθρώπους και αυτό γίνεται από ολοένα και περισσότερες χώρες στην περιοχή» πρόσθεσε.

Κάλεσε τέλος τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πλεονάζοντα εμβόλια να τα μοιραστούν με άλλες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην ανατολική Ευρώπη και την Αφρική.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News