Κόσμος Κυριακή 29/08/2021, 18:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Σήμα κινδύνου για τρομοκρατικές επιθέσεις σε δομές εμβολίων

Ελβετία: Σήμα κινδύνου για τρομοκρατικές επιθέσεις σε δομές εμβολίων

Για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε δομές εμβολίων για τον κορωνοϊό, όπως τα κέντρα εμβολιασμού και οι εγκαταστάσεις μεταφοράς και παραγωγής, προειδοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελβετίας (NDB), όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα NZZ am Sonntag.

«Οι επιθέσεις σε τέτοιους στόχους θα πλήξουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και θα δημιουργήσουν μια έντονη κινητοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης» ανέφερε η εκπρόσωπος της NDB, Ισαμπέλ Γκραμπέρ. Η NDB ανησυχεί για τις επιθέσεις από ομάδες τζιχαντιστών, σύμφωνα με την εφημερίδα, ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις για προγραμματισμένες επιθέσεις, σύμφωνα με την ελβετική υπηρεσία.

Οι παραδόσεις εμβολίων στην Ελβετία συντονίζονται και διεξάγονται από τον στρατό της χώρας, ενώ οι δόσεις αποθηκεύονται σε μυστικές τοποθεσίες. Εκπρόσωπος του ομίλου Lonza, -κατασκευαστής του εμβολίου της Moderna-, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η εταιρεία δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί «σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα».

Στην Ελβετία καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και των νοσηλειών τις τελευταίες εβδομάδες. Η χώρα έχει διανείμει 9,51 εκατ. δόσεις εμβολίων, αρκετές για να καλύψουν το 55,6% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς του Bloomberg, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού αναφορικά με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη NZZ, ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι προσπάθειες εμβολιασμού μέσω κινητών μονάδων πρέπει να αυξηθούν. «Τα καντόνια πρέπει να διαθέσουν πολλές περισσότερες κινητές ομάδες εμβολιασμού», φέρεται να τόνισε.

Ο υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι ενδεχομένως να επανεισαχθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως η υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ξένες χώρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, NZZ am Sonntag

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News