Κόσμος Κυριακή 29/08/2021, 16:17
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Νέα έκρηξη στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Νέα έκρηξη στην Καμπούλ

Νέα έκρηξη ακούστηκε σήμερα το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ, χωρίς επί του παρόντος να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το περιστατικό σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Από τη μεριά του το Reuters επικαλούμενο δύο αυτόπτες μάρτυρες αναφέρει ότι η έκρηξη πολύ πιθανόν να οφείλεται σε επίθεση με ρουκέτα.

Όπως μετέδωσε το BBC πριν από λίγο, ένας αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι πράγματι σημειώθηκε μια έκρηξη που προκλήθηκε από επίθεση με ρουκέτα η οποία έπληξε μια κατοικία κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι δεν επλήγη το αεροδρόμιο, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν θύματα.

Το νέο περιστατικό έρχεται τρεις ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας όπου οι δυτικές χώρες ολοκληρώνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες για μια «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καλώντας τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από την περιοχή, δύο ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στο σημείο. «Εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και αξιόπιστης απειλής, όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (…) πρέπει να φύγουν από εκεί το ταχύτερο δυνατό» ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ σε μήνυμά της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απειλή αφορά συγκεκριμένα «τη νότια πύλη, την πύλη νέο υπουργείο Εσωτερικών και την πύλη κοντά στο βενζινάδικο Πανσίρ βορειοδυτικά του αεροδρομίου».

Χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανόν» να σημειωθεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός των επόμενων ωρών καθώς η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές τον ενημέρωσαν για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης μέσα στις επόμενες ώρες. «Τους έδωσα οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της (αμερικανικής) δύναμης» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News