Αφγανιστάν: Ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου;
Δεν πρέπει να εμπιστευτεί κανείς την ασφάλεια του αεροδρομίου στους Ταλιμπάν. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει με δηλώσεις του στο BBC ο Νέιθαν Σέιλς, Αμερικανός ειδικός σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ποιος είναι διατεθειμένος να αναλάβει αυτό το καθήκον μετά την διπλή βομβιστική επίθεση που άφησε πίσω της τουλάχιστον 103 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά; Η Τουρκία από την επομένη της εισβολής των Ταλιμπάν στην Καμπούλ είχε σπεύσει να δηλώσει πρόθυμη για τον ρόλο. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν.
«Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο οι ΗΠΑ ή όποιο άλλο πολιτισμένο έθνος να εμπιστευθεί τους Ταλιμπάν για την προστασία των πολιτών στο αεροδρόμιο» υπογραμμίζει ο Σέιλς, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην παγκόσμια συμμαχία αντιμετώπισης του ISIS και προσθέτει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει όχι μόνο να κάνει πράξη την δέσμευσή του να πιάσει και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της επίθεσης, αλλά και να αναθεωρήσει την απόφαση για πλήρη απόσυρση έως τις 31 Αυγούστου.
Ουσιαστικά προτείνει να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα για όσο χρειαστεί προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα όσοι ξένοι υπήκοοοι παραμένουν σε αυτήν, αλλά και όσοι Αφγανοί αισθάνονται ότι απειλούνται άμεσα, κυρίως επειδή έχουν συνεργαστεί με ξένες δυνάμεις. «Αν αφήσουμε πίσω Αμερικανούς ή Αφγανούς που μας βοήθησαν, θα τους δούμε σε βίντεο με ομήρους» λέει στο βρετανικό δίκτυο. Ωστόσο από τις έως τώρα δηλώσεις Μπάιντεν και άλλων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης δεν διαφαίνεται καμία τέτοια πρόθεση. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε πως η επίθεση – η πλέον αιματηρεί για τους Αμερικανούς στη χώρα με τουλάχιστον 13 νεκρούς- είναι απόδειξη ότι η παραμονή δεν πρέπει να παραταθεί.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Στις 18 Αυγούστου η Τουρκία θέλοντας να διασφαλίσει ότι θα έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις δήλωνε έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.
«Είχαμε την πρόθεση να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αεροδρομίου και να συμβάλλουμε στην ασφάλεια της χώρας αυτής μετά την αποχώρηση των αμερικανών (στρατιωτικών). Έχουμε ακόμη αυτή την πρόθεση», διαβεβαίωνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κάνουμε τώρα σχεδιασμούς βάσει των νέων πραγματικοτήτων στο πεδίο και διεξάγουμε διαπραγματεύσεις» όπως το επιβάλλουν, ανέφερε, προσθέτοντας: «Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα (αφγανική) κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της».
Οι Ταλιμπάν όμως δεν ήθελαν στρατιωτική, αλλά τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Φέρεται μάλιστα να προχώρησαν σε σχετικό αίτημα απέναντι στην Άγκυρα. Ανώνυμη πηγή από την Άγκυρα δήλωνε χθες ότι η χώρα καλείται να λάβει μια δύσκολη απόφαση. «Οι Ταλιμπάν υπέβαλαν αίτημα για τεχνική υποστήριξη στη λειτουργία του αεροδρομίου. Αλλά το αίτημα για αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων δυσκολεύει την προοπτική μιας τέτοιας αποστολής» ανέφερε.
Οι επιφυλάξεις που έχει πλέον η Άγκυρα έγιναν φανερές και στις δηλώσεις του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε σήμερα ότι έγινανε επαφές με τους Ταλιμπάν, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση. «Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διήρκεσαν τρεισήμισι ώρες», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Βοσνία. «Αν είναι απαραίτητο, θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία για τέτοιες συνομιλίες», πρόσθεσε.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σ’ ένα στρατιωτικοποιημένο τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου έχει εγκατασταθεί προσωρινά η τουρκική πρεσβεία. Εξήγησε επίσης πως οι Ταλιμπάν θέλουν πλέον να ελέγχουν την ασφάλεια του αεροδρομίου και προτείνουν στην Άγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο υπογράμμισε πως η διπλή επίθεση καμικάζι έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει κανείς λεπτομερώς πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια του αεροδρομίου.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News