Κόσμος Πέμπτη 26/08/2021, 15:05
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Πιθανές νομικές περιπέτειες για χώρες που θα χορηγήσουν τρίτη δόση χωρίς την έγκριση του EMA

AP Photo

Αντιμέτωπες με αυξημένους νομικούς κινδύνους ενδέχεται να έρθουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αποφασίσουν να χορηγήσουν τη λεγόμενη ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά της Covid-19. Αυτό επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγώντας πως το πρόβλημα είναι ότι η τρίτη δόση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από οτν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (EMA). 

Ο EMA έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα πριν μπορέσει να εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, αλλά εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ήδη αποφασίσει να το πράξουν για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού και αρκετά ακόμη το εξετάζουν. 

«Οι ενισχυτικές δόσεις αυτή τη στιγμή δεν είναι μέρος της εγκεκριμένης προώθησης εμβολίων Covid-19 και δεν έχουν αξιολογηθεί επιστημονικά από τον EMA εξαιτίας της απουσίας επαρκών δεδομένων», αναφέρει η Κομισιόν σε δήλωσή της στο Reuters. «Η ευθύνη της απόφασης να ενταχθούν οι ενισχυτικές δόσεις στις εκστρατείες εμβολιασμού παραμένει στα κράτη- μέλη» ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Από τη στιγμή που οι ενισχυτικές δόσεις δεν έχουν λάβει επίσημη έγκριση, οι υποχρεώσεις των εταιρειών τροποποιούνται». 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε περίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών, συνδεόμενων με τις ενισχυτικές δόσεις, τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. θα είναι πιθανόν αυτά που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των νομικών προσφυγών και των απαιτήσεων αποζημίωσης. 

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, το Λιχτενσταϊν, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία είναι οι χώρες που πέραν της Ελλάδας συστήνουν ενισχυτική δόση για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Η Γερμανία σκοπεύει να το πράξει το φθινόπωρο. Ακόμη 13 κράτη – μέλη συζητούν το θέμα.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News