Κόσμος Τετάρτη 25/08/2021, 19:39
ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: Ζητούν την τεχνική βοήθεια της Τουρκίας για το αεροδρόμιο

Ταλιμπάν: Ζητούν την τεχνική βοήθεια της Τουρκίας για το αεροδρόμιο

Τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ φέρεται να ζήτησαν από την Τουρκία οι αντάρτες των Ταλιμπάν, οι οποίοι βέβαια επιμένουν στην πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων -συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Άγκυρας, η εξτρεμιστική οργάνωση στράφηκε στην Τουρκία, προκειμένου η τελευταία να συνδράμει στη μελλοντική λειτουργία του αερολιμένα, ο οποίος θεωρείται κομβικής σημασίας για το νέο καθεστώς του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η εν λόγω συνδρομή δεν θα είναι στρατιωτική, αλλά μόνο τεχνική, καθώς η υποχρέωση αναχώρησης των ξένων δυνάμεων έως τις 31 Αυγούστου αφορά και τους Τούρκους στρατιώτες.

Ανώνυμη πηγή από την Άγκυρα δήλωσε ότι η χώρα καλείται να λάβει μια δύσκολη απόφαση, ενώ ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απάντηση προς τους Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν υπέβαλαν αίτημα για τεχνική υποστήριξη στη λειτουργία του αεροδρομίου. Αλλά το αίτημα για αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων δυσκολεύει την προοπτική μιας τέτοιας αποστολής» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Η εξασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων χωρίς την στήριξη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί μια επικίνδυνη δουλειά» έσπευσε να προσθέσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε παλαιότερη παρέμβασή του, είχε επισημάνει ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν, εφόσον δεχθεί ανάλογο αίτημα.

Η Τουρκία αποτελούσε επί σειρά ετών βασικό εταίρο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, με εκατοντάδες στρατιώτες να παραμένουν μέχρι και σήμερα στην Καμπούλ, συμβάλοντας στην προσπάθεια ρύθμισης της επιχείρησης αναχώρησης των ξένων πολιτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News