Κόσμος Τετάρτη 25/08/2021, 12:38
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ζωντανοί νεκροί της Ινδίας: Πιστοποιητικό θανάτου για ένα κομμάτι γης

Οι ζωντανοί νεκροί της Ινδίας: Πιστοποιητικό θανάτου για ένα κομμάτι γης

Αν είσαι νεκρός δεν μπορείς να έχει στην ιδιοκτησία σου γη. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που έχει οδηγήσει σε αναρίθμητες περιπτώσεις ανθρώπων στην Ινδία, οι οποίοι δηλώνονται ψευδώς ως πεθαμένοι στις αρχές από απατεώνες (του οικογενειακού τους περιβάλλοντος συνήθως) που προσπαθούν να τους κλέψουν την περιουσία τους. Μάλιστα ανακαλύπτουν πολλοί από αυτούς ότι δεν είναι και πολλά που μπορούν να κάνουν, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του BBC. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Παντεσάρ Γιαντάβ. Ζει και είναι καλά στην υγεία του. Αλλά όπως ανακάλυψε στα χαρτιά είναι νεκρός. 0 78χρονος βρέθηκε ξαφνικά να μεγαλώνει δύο μικρά παιδιά, τα εγγόνια του, μετά τον θάνατο της κόρης και του γαμπρού του. Για να καλύψει την ανατροφή και την εκπαίδευσή τους αποφάσισε να πουλήσει ένα οικόπεδο που του είχε κληροδοτήσει ο πατέρας του στο χωριό, στο οποίο γεννήθηκε.

Οι ζωντανοί νεκροί της Ινδίας: Πιστοποιητικό θανάτου για ένα κομμάτι γης-1Λίγους μήνες μετά την πώληση έλαβε ένα περίεργο τηλεφώνημα. Ο αγοραστής του είπε πως εκκρεμούσε μία νομική υπόθεση εναντίον του. Ο ανηψιός του είχε πει στους πάντες ότι είναι νεκρός και είχε προσφύγει μάλιστα στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι ο άνθρωπος που πραγματοποίησε την πώληση του οικοπέδου ήταν κάποιος απατεώνας που παρίστανε τον θείο του. 

Ο Γιαντάβ έτρεξε από την Καλκούτα στο χωριό του. «Όταν πήγα στο χωριό όλοι με κοίταζαν σοκαρισμένοι, σαν να έβλεπαν φάντασμα» λέει στο BBC. «Δεν είναι δυνατόν να ζεις. Είχαμε κάνει επικήδειες τελετές για εσένα» θυμάται ότι του έλεγαν. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να καταφύγει για βοήθεια στην Ένωση Ζωντανών Νεκρών, όπως ονομάζεται μία οργάνωση που ίδρυσε ο Λαλ Μπιραρί Μριτάκ (το Λαλ στο όνομά του σημαίνει μακαρίτης). Έζησε και αυτός το 1/3 της ζωής του δηλωμένος ως νεκρός. Ήταν πολύ φτωχός και αγράμματος, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους που έχουν εξαπατηθεί. Μόνο στην επαρχία Πραντές υπολογίζονται σε 40.000. 

Ο Μπιράρι ανακάλυψε όταν ήταν 20 χρονών και θέλησε να πάρει ένα δάνειο για να στήσει μία μικρή υφαντουργία ότι έχει εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου στο όνομά του. Δεν έχει ακόμη εξακριβώσει εαν αυτό οφειλόταν σε κάποιο λάθος διοικητικού υπαλλήλου ή σε καλά στημένη απάτη από τον θείο του. Έφτασε στα άκρα για να αποσπάσει την προσοχή των αρχών. Απήγαγε το παιδί του θείου του επιδώκοντας τη σύλληψή του. Δεν θα μπορούσαν να βάλουν στη φυλακή έναν νεκρό, θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι ζει. Η αστυνομία κατάλαβε τι επεδίωκε και δεν ενεπλάκη στην υπόθεση. 

Τελικά ύστερα από αγώνες 18 ετών πέτυχε να αναγνωριστεί από τις αρχές ότι είναι ζωντανός. Άλλοι δεν έχουν σταθεί το ίδιο τυχεροί. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News