Κόσμος Τετάρτη 25/08/2021, 07:43
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Αποχώρηση το συντομότερο δυνατό θέλει ο Μπάιντεν

Αφγανιστάν: Αποχώρηση το συντομότερο δυνατό θέλει ο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ είναι σε «τροχιά» να πετύχουν τον στόχο της απομάκρυνσης πολιτών και πλήρους αποχώρησης των στρατευμάτων έως τις 31 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, κόντρα στις εκκλήσεις των συμμάχων να επιμείνει για παράταση της προθεσμίας, που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν. 

«Όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε, τόσο το καλύτερο» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι Ταλιμπάν, πρόσθεσε, έχουν κάνει κάποια βήματα ώστε να βοηθήσουν να βγάλουμε τους ανθρώπους μας από τη χώρα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 70.700 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί με αεροσκάφη από την Καμπούλ, η οποία έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν πριν από εννέα ημέρες. 

Ο Μπάιντεν είχε αρχικά αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, αλλά οι Ταλιμπάν διεμήνυσαν πως δεν ανεχτούν κάτι τέτοιο και κάλεσαν όλες τις ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη χώρα έως τα τέλη του μήνα.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κρίνει τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους. Κανείς από εμάς δεν στηρίζεται στον λόγο τους» σχολίασε ο Μπάιντεν. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, λόγω της αυξανόμενης απειλής του ISIS στο Αφγανιστάν.  «Όσο περισσότερο μένουμε στη χώρα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης» διεμήνυσε. 

Εν τω μεταξύ από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίζει να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν «μέχρι την τελευταία στιγμή» και κάλεσε τους Ταλιμπάν να μην θέτουν εμπόδια στις επιχειρήσεις αυτές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News