Κόσμος Τρίτη 24/08/2021, 19:28
ΚΟΣΜΟΣ

G7 προς Ταλιμπάν: Ασφαλής αποχώρηση των Αφγανών και μετά τις 31 Αυγούστου

G7 προς Ταλιμπάν: Ασφαλής αποχώρηση των Αφγανών και μετά τις 31 Αυγούστου

Τη δυνατότητα αναχώρησης των Αφγανών και πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου ζητούν οι χώρες των G7, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι η Νο.1 απαίτηση των G7 από τους Ταλιμπάν είναι η εξασφάλιση ασφαλούς περάσματος σε όσους Αφγανούς θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει και την παράταση της προθεσμίας αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, με το τελεσίγραφο των εξτρεμιστών να παραμένει η 31η Αυγούστου.

Οι δηλώσεις του Τζόνσον ακολούθησαν της έκτακτης σύσκεψης των επτά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, οι οποίες εξέτασαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συμφώνησε με την ηγεσία του αμερικανικού στρατού να τηρήσει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται η τελευταία ημέρα εκκένωσης των ξένων στρατιωτικών και διπλωματικών αποστολών.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τάχθηκε δημοσίως κατά της αποχώρησης των Αφγανών από τη χώρα, καλώντας τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν λίστες με άτομα που μπαίνουν στο στόχαστρο για να τιμωρηθούν. «Έχουμε ξεχάσει όσα έγιναν στο παρελθόν».

Λίγο νωρίτερα, ο διευθυντής της CIA είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής των Ταλιμπάν, Abdul Ghani Baradar, εν μέσω της εν εξελίξει επιχείρησης αποχώρησης των ξένων πολιτών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News