Κόσμος Τρίτη 24/08/2021, 19:04
ΚΟΣΜΟΣ

Η Άνγκελα Μέρκελ «άνεργη»: Η ζωή της μετά την καγκελαρία

Η Άνγκελα Μέρκελ «άνεργη»: Η ζωή της μετά την καγκελαρία

Στην Άγκελα Μέρκελ αρέσει πολύ να φτιάχνει πατατόσουπα και γλυκό από δαμάσκηνο με τρούφα. Τυπικά γερμανικά εδέσματα του φθινοπώρου, αλλά πόσα φθινόπωρα τα τελευταία 16 χρόνια είχε χρόνο για να τα ετοιμάσει; Το ίδιο θα συμβεί το πρώτο διάστημα αυτού του φθινοπώρου μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, μέχρις ότου σχηματιστεί νέα γερμανική κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το 2017 ήταν η απόλυτη εξαίρεση. Έπρεπε να περάσουν πεντέμισι μήνες για να συμφωνήσουν τα κόμματα σε βιώσιμη κυβέρνηση συνασπισμού.

«Θα συνειδητοποιήσω ότι έχω ελεύθερο χρόνο»

Μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, λοιπόν, η Μέρκελ θα παραμείνει υπηρεσιακή καγκελάριος. Αλλά για να σπάσει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ ως μακροβιότερου καγκελάριου της χώρας, θα πρέπει να μείνει σε αυτήν τη θέση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που τίθεται είναι, τι θα κάνει μετά; Είναι δυνατόν μετά από 16 χρόνια υπεργασίας από το πρωί ως το βράδυ, με βαρύ καθημερινό πρόγραμμα και μεγάλη ευθύνη, να βρεθεί από τη μια ημέρα στην άλλη «άνεργη»; Τον περασμένο Ιούλιο σε επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον ρωτήθηκε σχετικά. Κι ενώ άλλες φορές απαντούσε υπεκφεύγοντας, αυτήν τη φορά ήταν πιο ανοιχτή. «Ίσως μου έρθουν στο μυαλό κάποιες σκέψεις, όπως γίνεται συνήθως, για το τι θα πρέπει να κάνω. Αλλά αμέσως μετά θα μου έρθει στο νου ότι τώρα κάποιος άλλος ασκεί τα καθήκοντα. Νομίζω ότι θα μου αρέσει πολύ. Και μετά θα συνειδητοποιήσω ότι έχω ελεύθερο χρόνο και δεν θα αποδεχθώ την επόμενη πρόσκληση».

Μέρκελ και ελεύθερος χρόνος; Ίσως χρειαστεί καιρός για να το συνειδητοποιήσει. Στις 17 Ιουλίου συμπλήρωσε τα 67 της. Οικονομικό πρόβλημα δεν έχει. Ως καγκελάριος κερδίζει 25.000 ευρώ μηνιαίως συν 10.000 ευρώ ως βουλευτής επί 30 συναπτά έτη. Η σύνταξή της κυμαίνεται γύρω στα 15.000 ευρώ και δικαιούται γραφείο στη Βουλή με προσωπικό, αστυνομική συνοδεία, υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό.

Δεν ανοίγει τα χαρτιά της

«Νομίζω ότι θα κάνω μια διακοπή για να σκεφτώ τι είναι εκείνο που με ενδιαφέρει, γιατί τα τελευταία 16 χρόνια είχα ελάχιστο χρόνο. Και μετά θα διαβάζω, ίσως μάλιστα κλείνουν τα μάτια μου από την κούραση και κοιμάμαι. Θα δούμε που θα βρεθώ». Υπάρχει σαν σκέψη μια δεύτερη καριέρα; Ορισμένοι προκάτοχοί της το τόλμησαν. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν αυτή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που λίγους μήνες μετά την εκλογική αποτυχία το 2006  μεταπήδησε στην οικονομία και ανέλαβε υψηλό πόστο στην εταιρεία Nord Stream, θυγατρική της ρωσικής Gazprom, ως πρόεδρος της επιτροπή μετόχων. Από τη θέση του καγκελάριου είχε δραστηριοποιηθεί υπέρ του αγωγού φυσικού αερίου. Στο μεταξύ υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει συγκεκριμένους όρους σε περίπτωση αλλαγής από την πολιτική στην οικονομία πρώην κυβερνητικών μελών. 

Μήπως όμως η Μέρκελ θέλει να αναλάβει κάποιος εθελοντικό αξίωμα; Ούτε επ΄αυτού έχει πει κάτι. Το πιο πιθανό είναι ότι για ένα διάστημα θα μείνει στο Βερολίνο. Ο σύζυγός της, ο 72χρονος Γιόαχιμ Ζάουερ, κβαντικός χημικός, δεν σκέπτεται να σταματήσει. Ναι μεν είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ, αλλά ανανέωσε το συμβόλαιό του ως Senior Researcher για ένα ακόμη χρόνο μέχρι το 2022.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News