Κόσμος Κυριακή 22/08/2021, 22:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Αφγανοί φοβούνται βαθύτερη οικονομική κρίση

Οι Αφγανοί φοβούνται βαθύτερη οικονομική κρίση

Μετά από 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων και Ταλιμπάν οι κάτοικοι πόλεων μακριά από την πρωτεύουσα Καμπούλ αισθάνονται από τη μια ανακούφιση για το τέλος των εχθροπραξιών και από την άλλη φόβο για όσα τους περιμένουν υπό το καθεστώς των ανταρτών. Ένας Αφγανός δημοσιογράφος στην πόλη Λασκάρ Γκα της επαρχίας Χελμάντ δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «ο κόσμος είναι χαρούμενος. Δεν θα υπάρχει πια διαφθορά και ίσως να σταματήσουν και οι βομβαρδισμοί».

Στη Χεράτ, μια κοσμοπολίτικη πόλη 150 χιλιόμετρα από τα ιρανικά σύνορα, με σημαντική επιρροή από το γειτονικό Ιράν, ήταν σύνηθες άνδρες και γυναίκες να περπατούν τη νύχτα μαζί στα πάρκα. Μετά τη νίκη των Ταλιμπάν όμως οι κοινοί περίπατοι σταμάτησαν. Τους κατοίκους της πόλης ανησυχεί τώρα ιδιαίτερα η οικονομική κρίση, η οποία βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Ο Αφγανός Αμπτούλ Τζαμπάρ δηλώνει: «Στο Αφγανιστάν οι τιμές ήταν και πριν ψηλές λόγω του πολέμου. Τώρα όμως οι τιμές ανέβηκαν ακόμα περισσότερο. Καμία από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δεν έδωσε σημασία στο ζήτημα αυτό. Ο λαός πλήττεται από ανεργία και φτώχεια. Πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό λόγω της ανεργίας και του υψηλού κόστους ζωής. Θέλουμε επιτέλους η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το πρόβλημα, έτσι ώστε οι μουσουλμάνοι να είναι σε θέση να αγοράζουν διάφορα προϊόντα».

Η αγορά παρέλυσε με τις τράπεζες κλειστές

Παράλληλα στην οικονομική κρίση υπάρχει και το ζήτημα της ασφάλειας, επισημαίνει ο νεαρός Ναζίρ Αχμάντ: «Είναι απαραίτητο να υπάρχει ασφάλεια. Οι τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Αφγανική Εθνική Τράπεζα, είναι όλες κλειστές. Οι δουλειές μας εξαρτώνται από τις τράπεζες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης είχαμε σε κάθε τράπεζα 8 με 10 φύλακες, οι οποίοι αμείβονταν τόσο άσχημα που αναγκάζονταν να ζητιανεύουν από πόρτα σε πόρτα για φαγητό».

Κανείς δεν μπορεί μέχρι στιγμής να απαντήσει αν θα επιτραπεί η εργασία στις γυναίκες και αν τα κορίτσια θα πηγαίνουν σχολείο. Διευθυντής σχολείου στην Κουντούς, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου παραδοσιακά οι Ταλιμπάν έχουν λιγότερη επιρροή δηλώνει ότι επιτρέπεται στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο υπό την προϋπόθεση ότι το μάθημα γίνεται ξεχωριστά από τα αγόρια. Σύμφωνα πάντα με το διευθυντή του σχολείου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη μουσική και τα τραγούδια. Τόνισε ωστόσο ότι οι Ταλιμπάν δεν ξεκαθάρισαν αν οι νέοι κανόνες αποφασίστηκαν από τους αντάρτες κεντρικά στην Καμπούλ ή αν επιβάλλονται μόνο σε τοπικό επίπεδο. Στη Κανταχάρ, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, ο ιδιοκτήτης δημοφιλούς καφέ δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ότι το κατάστημά του παραμένει ανοιχτό, αλλά οι πελάτες δεν έρχονται πια.

Οι ειδικοί σε πολλές χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις των Ταλιμπάν για μια πιο μετριοπαθή πολιτική. Δεν αποκλείουν η στάση αυτή να στοχεύει στη διεθνή αναγνώριση και την συνέχιση καταβολής αναπτυξιακής βοήθειας.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News