Κόσμος Κυριακή 22/08/2021, 10:37
ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στην Καμπούλ – Επτά νεκροί έξω από το αεροδρόμιο

Δεκάδες χιλιάδες θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν

Φωτ. ΑΡ

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, κατά την προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων να γλιτώσουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, η κατάσταση περιμετρικά του διεθνούς αεροδρομίου παραμένει χαοτική, ενόσω πολυάριθμοι Αφγανοί περιμένουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροσκάφος, με προορισμό το εξωτερικό.

Σε μία απ’ αυτές τις προσπάθειες, επικράτησε μεγάλη ένταση, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν αρκετοί άνθρωποι. Επτά εξ αυτών τελικά πέθαναν από ασφυξία.

«Οι συνθήκες στο έδαφος παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση» διαβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο, σε γραπτή ανακοίνωση.

Αυτή την στιγμή, 4.500 στρατιώτες του αμερικανικού στρατού έχουν στήσει οδοφράγματα περιμετρικά του αεροδρομίου, επιχειρώντας να ελέγξουν την κατάσταση. Ακόμη 900 Βρετανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Στόχος είναι οι πτήσεις διαφυγής να πραγματοποιούνται με ασφάλεια, χωρίς να επαναληφθούν οι εικόνες των πρώτων ημερών, όταν άνθρωποι κρέμονταν από τις ρόδες αεροσκαφών.

Από την πλευρά τους, οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν στήσει πρόχειρα σημεία ελέγχου περιμετρικά του αεροδρομίου, μην επιτρέποντας τη διέλευση σε όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο αμερικανικός στρατός έχει θέσει την 31η Αυγούστου ως ενδεικτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της επιχείρησης εκκένωσης, χωρίς βέβαια να αποκλείεται μια πιθανή παράταση.

Στις πτήσεις επιβιβάζονται κυρίως ξένοι υπήκοοι, στελέχη διπλωματικών αποστολών, καθώς και ντόπιοι πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν για την προηγούμενη κυβέρνηση ή συνεργάζονταν με τις αποστολές των ευρωπαϊκών χωρών.

Έξω από το αεροδρόμιο, παραμένουν σε κάθε περίπτωση, δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί, οι οποίοι επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

moneyreview.gr με BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News