Κόσμος Σάββατο 21/08/2021, 16:43
ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Η Ε.Ε. δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν

Φον ντερ Λάιεν: Η Ε.Ε. δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν

Η Ε.E. δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν, ούτε διεξάγει πολιτικές συνομιλίες με τους μαχητές, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μια εβδομάδα αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε κατά την επίσκεψή της σε κέντρο υποδοχής στη Μαδρίτη για Αφγανούς υπαλλήλους των θεσμών της Ε.Ε. που απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα προτείνει αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας των 57 εκατ. ευρώ της Κομισιόν για το Αφγανιστάν. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η βοήθεια της ΕΕ συνδέεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καλή μεταχείριση των μειονοτήτων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Ακούμε προσεκτικά τι λένε οι Ταλιμπάν, αλλά θα τους κρίνουμε πάνω απ’ όλα με τα έργα τους», υπογράμμισε.

Είπε, ακόμη, ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει χρηματοδότηση σε χώρες της Ε.Ε. που βοηθούν στην επανεγκατάσταση προσφύγων και προτίθεται να θέσει το ζήτημα της επανεγκατάστασης στη συνάντηση της G7 την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την κορύφωση το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, η ΕΕ μείωσε τον αριθμό των αφίξεων χάρη σε μια συμφωνία με την Τουρκία που λαμβάνει κοινοτικά κονδύλια για να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο στο έδαφός της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News