Κόσμος Πέμπτη 19/08/2021, 13:27
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα πρόσωπα των ηγετών των Ταλιμπάν

Το προφίλ της σκιώδους κυβέρνησης του Αφγανιστάν

Αυτά είναι τα πρόσωπα των ηγετών των Ταλιμπάν

Μετά από 20 χρόνια στην αφάνεια και το περιθώριο, οι Ταλιμπάν βρίσκονται και πάλι στην εξουσία του Αφγανιστάν, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρον το κενό ασφαλείας που άφησε ο αμερικανικός στρατός.

Η νέα γενιά των εξτρεμιστών μαχητών, στις πρώτες διακηρύξεις προς τον υπόλοιπο κόσμο, εμφανίζει εαυτόν εντελώς διαφορετικό σε σχέση με ό,τι ξέραμε. Προσπαθεί να πείσει ότι είναι πιο μετριοπαθής, χορηγεί αμνηστία στους εχθρούς, δηλώνει ότι θα σεβαστεί τις γυναίκες και τις μειονότητες.

Φυσιλά, όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλές υποσχέσεις και λόγια, καθώς όλα θα φανούν στην πράξη. Χωρίς ωστόσο, κανένας να αισιοδοξοί ότι πράγματι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ακόμη και σήμερα, η ηγεσία των Ταλιμπάν απαρτίζεται από Μουτζαχεντίν, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από τον αμερικανικό στρατό, προκειμένου να πολεμήσουν τις σοβιετικές δυνάμεις τη δεκαετία του ’80, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης, η οποία θεωρείται τρομοκρατική, ανήκουν στην εθνοτική ομάδα των Παστούν, η οποία κυριαρχεί στα νότια τμήματα της χώρας και κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. 

Ας δούμε τώρα, ποιοι ηγούνται των Ταλιμπάν:

Haibatullah Akhundzada, ανώτατος ηγέτης

Γεννήθηκε το 1961 και έγινε μόλις ο τρίτος ανώτατος ηγέτης της οργάνωσης, μετά τον θάνατο του προκατόχου του το 2016 από αμερικανικό drone. Είναι περισσότερο γνωστός ως θρησκευτικός ηγέτης και λιγότερο ως στρατιωτικός. Διατηρεί χαμηλό προφίλ, ενώ ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για την προσωπική του ζωή. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση ήταν τον Μάιο του 2021.

Abdul Ghani Baradar, αναπληρωτής επικεφαλής

Είναι το βασικό δημόσιο πρόσωπο των Ταλιμπάν και πιθανώς θα είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν. Είχε πολύ καλές σχέσης με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και είναι συνιδρυτής των Ταλιμπάν μαζί με τον Mullah Mohammad Omar, τον πρώτο ανώτατο ηγέτη της οργάνωσης. Το 2010 είχε αιχματωλιστεί στο λιμάνι του Καράτσι στο Πακιστάν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν φέρεται να συνέβαλε τα μέγιστα στο να αφεθεί ελεύθερος το 2018. Ζει στη Ντόχα του Κατάρ, όπου οι Ταλιμπάν έχουν πολιτικά γραφεία. Μόλις την Τρίτη επέστρεψε στο Αφγανιστάν.

Sirajuddin Haqqani, επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης

Είναι ο αρχηγός του Δικτύου Haqqani, της τρομοκρατικής οργάνωσης των Ταλιμπάν. Εκτιμάται ότι μετακινείται διαρκώς μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, ελέγχοντας τον οικονομικό και στρατιωτικό εξοπλισμό της οργάνωσης στις δύο γειτονικές χώρες. Ο αδερφός του συνελήφθη το 2014 στο Μπαχρέιν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από τέσσερα χρόνια. 

Mohammad Yaqoob, γιος του ιδρυτή

Είναι γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, Mullah Omar, και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της οργάνωσης. Λίγα πράγματα είναι γνωστά γι’ αυτόν. Φέρεται να έλαβε εκπαίδευση στο Πακιστάν, ενώ τώρα ζει στο Αφγανιστάν. 

Abdul Hakim Haqqani, επικεφαλής διαπραγματευτής

Εκτιμάται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον ανώτατο ηγέτη, όντας ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Zabihullah Mujahed, εκπρόσωπος

Ήταν ο άνθρωπος που παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ. Έχει καίριο ρόλο στην επικοινωνιακή στρατηγική της οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου, είχε διαρκή επικοινωνία με τους δημοσιογράφους μέσω τηλεφώνου ή γραπτών μηνυμάτων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News