Κόσμος Τετάρτη 18/08/2021, 14:26
ΚΟΣΜΟΣ

Το Σύνδρομο της Αβάνας ξαναχτυπά: Αυτή τη φορά στη Γερμανία

Το Σύνδρομο της Αβάνας ξαναχτυπά: Αυτή τη φορά στη Γερμανία

Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στη Γερμανία χρειάστηκε να νοσηλευτούν καθώς είχαν συμπτώματα της μυστηριώδους ασθένειας, που είναι γνωστή ως Σύνδρομο της Αβάνας και τα αίτια της οποίας παραμένουν ανεξήγητα. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal είναι τα πρώτα κρούσματα που αναφέρονται στη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα. 

Τα συμπτώματά του συνδρόμου είναι ναυτία, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, μερική απώλεια ακοής και όρασης, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Τα πρώτα κρούσματα είχαν καταγραφεί το 2016 στην Κούβα, με την επιστημονική κοινότητα να θεωρεί «βασικό ύποπτο» την ακτινοβολία μικροκυμάτων. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη χώρα έως το 2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας οι αξιωματούχοι εργάζονταν σε θέματα που συνδέονται με τη Ρωσία, όπως οι εξαγωγές φυσικού αερίου, η κυβερνοασφάλεια και οι προσπάθειες πολιτικής επιρροής. Ένα από τα άτομα δήλωσε στη WSJ: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για το τι ακριβώς μας συνέβη, αλλά είναι πάντως περίεργο το γεγονός ότι εργαζόμασταν σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη Ρωσία». 

Κρούσματα του Συνδρόμου της Αβάνας έχουν καταγραφεί επίσης στην Κίνα, τη Ρωσία και πιο πρόσφατα στην Αυστρία. Μη επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είχαμε επίσης στην Πολωνία, την Ταϊβάν, τη Γεωργία, ακόμη και την Ουάσιγκτον. 

Επκρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα περιστατικά στη Γερμανία, επικαλούμενος «ευαίσθητη έρευνα» που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News