Κόσμος Τετάρτη 18/08/2021, 13:00
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν μπλοκάρουν τους δρόμους προ το αεροδρόμιο

Οι Ταλιμπάν μπλοκάρουν τους δρόμους προ το αεροδρόμιο

Αφγανοί και Δυτικοί αναζητούν τρόπο διαφυγής από την Καμπούλ, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θέσουν εμπόδια στις επιχειρήσεις εκκένωσης, οι Ταλιμπάν μπλοκάρουν τους δρόμους που οδηγούν στο διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal βαριά οπλισμένοι μαχητές σταματούν σε διάφορα σημεία ελέγχου αυτοκίνητα και τα εμποδίζουν να προχωρήσουν προς τον αερολιμένα. Δεν καταγράφονται πάντως βίαια επεισόδια. 

Πλήθος Αφγανών έχει παρόλα αυτά καταφέρει να φτάσει τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο και προσπαθεί να μπει σε κάποιο από τα αεροσκάφη με τα οποία οι Δυτικοί απομακρύνουν πρωτίστως τους πολίτες τους. «Πολλές πτήσεις εκκένωσης εξακολουθούν να φεύγουν με άδειες θέσεις, παρά το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες Αφγανών που έχουν εργαστεί με δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαφύγουν πριν τους εντοπίσουν οι Ταλιμπάν» λέει ο ανταποκριτής της WSJ. 

Στο Τζαλαλαμπάντ, εν τω μεταξύ, αναδύεται η πρώτη πρόκληση για την εξουσία των Ταλιμπάν, με εκατοντάδες ντόπιους να έχουν κατέβει στην κεντρική πλατεία της πόλης με σημαίες της Αφγανικής Δημοκρατίας και συνθήματα κατά των εξτρεμιστών. Βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει δείχνουν ανταλλαγή πυροβολισμών. Δεν υπάρχουν προς το παρόν μαρτυρίες για τραυματίες. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το Τζαλαλαμπάντ είχε πέσει αμαχητί, αφού ο κυβερνήτης της πόλης θέλησε όπως είπε να αποφύγει μία σφαγή των αμάχων. 

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News