Κόσμος Τετάρτη 18/08/2021, 11:36
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι ηγέτες των Ταλιμπάν δεν θα ζήσουν κρυφά, θα σεβαστούν τις γυναίκες

Αφγανιστάν: Οι ηγέτες των Ταλιμπάν δεν θα ζήσουν κρυφά, θα σεβαστούν τις γυναίκες

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα εμφανιστούν στον κόσμο, είπε αξιωματούχος του Ισλαμικού κινήματος την Τετάρτη, σε αντίθεση με τα προηγούμενα 20 χρόνια, όταν οι αρχηγοί τους ζούσαν στα κρυφά.

«Σιγά, σταδιακά, ο κόσμος θα δει όλους τους ηγέτες μας, δεν θα υπάρχει μυστικότητα», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν, που δεν δέχθηκε να κατονομαστεί.

O αξιωματούχος είπε ότι τα μέλη των Ταλιμπάν έχουν λάβει εντολές να μην πανηγυρίσουν την πρόσφατη κατάληψη της χώρας, προσθέτοντας ότι οι πολίτες πρέπει να παραδώσουν όπλα και πυρομαχικά.

Οι Ταλιμπάν είπαν την Τρίτη ότι θέλουν ειρηνικές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες και ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του Ισλαμικού νόμου, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης τύπου από την κατάληψη της Καμπούλ.

«Δεν θέλουμε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς», είπε ο εκπρόσωπος του κινήματος, Zabihullah Mujahid.

Θα επιτρέπεται η εργασία και οι σπουδές στις γυναίκες «θα είναι πολύ ενεργές στην κοινωνία αλλά στο πλαίσιο του Ισλάμ», πρόσθεσε.

Ο Mujahid είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξει τιμωρία σε πρώην στρατιώτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους και ότι θα δοθεί αμνηστία σε πρώην στρατιώτες καθώς και σε μεταφραστές και εργαζομένους σε διεθνείς δυνάμεις.

Είπε ότι υπάρχει «τεράστια διαφορά» στους Ταλιμπάν τώρα σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από 20 χρόνια.

Ανέφερε επίσης ότι οι οικογένειες που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα πρέπει να γυρίσουν πίσω και δεν θα πάθουν τίποτα. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News