Κόσμος Τετάρτη 18/08/2021, 07:28
ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφει ή όχι η μπούρκα στο Αφγανιστάν;

Επιστρέφει ή όχι η μπούρκα στο Αφγανιστάν;

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ», δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο βρετανικό Sky Νews. Παρόλα αυτά αρκετές γυναίκες εμφανίζονται ήδη στους δρόμους με μπούρκα, ενώ οι τιμές του ενδύματος που καλύπτει από την κορυφή έως τα νύχια τις γυναίκες αφήνοντας μόνο μία μικρή σχισμή για τα μάτια έχουν δεκαπλασιατεί στο Αφγανιστάν τις τελευταίες ημέρες, όπως μετέδωσε το CNN. 

«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα. Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.

Στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης από τους Ταλιμπάν, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα. Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν. «Μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ανακοινώσαμε αυτήν την πολιτική κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων, στη διάσκεψη της Μόσχα και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχας (για το Αφγανιστάν), σημείωσε ο Σαχίν.

Χιλιάδες σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτά, πρόσθεσε. Στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Ταλιμπάν τόνισαν ότι δεν επιθυμούν να έχουν εχθρούς τους τις γυναίκες και πως θα τις σεβαστούν. 

Ωστόσο από τον Μάιο και μετά όταν άρχισε η επέλαση των Ταλιμπάν σε διάφορες επαρχίες, υπήρχαν μαρτυρίες για βιαιότητες κατά των γυναικών, εντολές από διαβόητους πολεμάρχους να σταματήσουν κορίτσια άνω των 12 ετών το σχολείο. Αρκετές ήταν οι καταγγελίες για απαγωγές κοριτσιών και για αναγκαστικούς γάμους. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News